Image 1
Image 2

Ziua Internațională de comemorare a Holocaustului a fost marcată la Satu Mare

Rugăciunea de pomenire
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Rugăciunea de pomenire
Rugăciunea de pomenire

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 27 ianuarie mica și sufletista comunitate de evrei din Satu Mare s-a adunat în jurul monumentului ridicat în memoria miilor de oameni de același neam și credință care au pierit, în vara și toamna anului 1944, în lagărele naziste de exterminare.

Ceremonia de comemorare și rugăciunea de pomenire au avut loc sâmbătă dimineața, într-un cadru mai restrâns ca în alți ani, dar și mai sobru. La final cei prezenți au făcut gestul obișnuit de comuniune: au așezat câte o pietricică pe monumentul memorial.

Din Satu Mare au plecat șase trenuri încărcate cu câte 3.300 de persoane spre Auschwitz în zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai, respectiv 1 iunie, cu un număr total de 18.863 de deportați. Cele șase trenuri au plecat pe drumul fîră de intoarcere ce s-a oprit în lagărele morții de la Birkenau și Auschwitz. Totalul morților în rândul comunității evreiești sătmărene, cândva înfloritoare, s-a ridicat la aproape 14.500, conform estimărilor de după război.

Lagărul de la Auschwitz a fost eliberat în 27 ianuarie 1945 de trupe sovietice, iar descoperirea uzinelor morții a șocat o lume întreagă. Imaiginile și documentele de acolo au fost piesa de rezistență a dosarului acuzării în procesele de la Nurnberg. Prin hotărârea ONU, 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de comemorare a Holocaustului.

Mai multe persoane s-au adunat, sâmbătă, la fostul lagăr de la Auschwitz pentru ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, iar liderii politici au avertizat că evenimentele din acea perioadă trebuie păstrate ca un avertisment. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a adus un omagiu victimelor holocaustului, în cadrul unei ceremonii, ţinute la Varşovia, în memoria evreilor care au fost ucişi de forţele germane.

Declaraţia acestuia a fost făcută pe fondul îngrijorării cu privire la creşterea popularităţii grupurilor ultra-naţionaliste şi de extremă dreapta. Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), un partid anti-imigrare şi anti-musulmani (tot o religie semitică), a câştigat câteva locuri în Parlamentul german, pentru prima oară anul trecut, în timp ce Partidul Libertăţii din Austria, catalogat ca fiind naţionalist, face parte din coaliţia de guvernare. În aceste condiții avertismentul acestor comemorări este foarte actual.

2 comentarii

  1. 27 ianuarie este ziua INTERnatională de Comemorare a Holocaustului. La Satu Mare de obicei se trece peste aceast ”amanunt” si se vorbeste doar despre deportarea evreilor satmareni. (Care de altfel au fost deportati dupa ocuparea Ungariei de catre trupele naziste, iar deportarea la cel mai inalt nivel a fost organizata de asemenea de catre specialistii nazisti trimis la Budapesta de catre Hitler.) 9 octombrie esete Ziua Natională de Comemorare a Holocaustului in Romania. In data de 27 ianuarie in Romania in fiecare an ar trebui sa se vorbeasca si despre ceea ce s-a intimplat atunci. (Cine vrea sa afle adevarul in legatura cu aceasta trebuie doar sa caure prin Google „Raportul Wiesel”) Spre deosebire de anii trecuti in anul aceasta s-a vorbit si despre ce trebuia si altadata (adica holocaustul romanesc) – desi din materialul aparut in Informatia zilei nu reiese acest lucru.

  2. Daca tot a vorbit de “creşterea popularităţii grupurilor ultra-naţionaliste şi de extremă dreapta”, de ce n-a pomenit nimic de Jobbik din Ungaria dar si de alte organizatii paramilitare unguresti? Nu Ungaria a organizat transportul celor 6 trenuri cu evrei catre Auschwitz? Ciudat mod de a privi lucrurile… si mai vor sa fie si credibili…

Lasă un răspuns