Ingrediente:
– 300 g linte,
– 150 g de slănină afumată şi/sau 3-400 g alte afumături (ciolan, cârnaţi, costiţă, şuncă),
– 300 g de smântână,
– 2 cepe de mărime medie,
– 2 morcovi, un pătrunjel,
– 3-4 căţei de usturoi,
– 2-3 frunze de foi de dafin,
– 3-4 linguri de ulei,
– 2 linguri de făină,
– o linguriţă de boia de ardei, sare, piper, eventual bază pentru mâncăruri.
Mod de preparare:
Lintea curăţată şi spălată se lasă la înmuiat 3-4 ore. Într-un vas mai mare, afumăturile se prăjesc uşor în ulei, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se căleşte, până când devine sticloasă. Se ia de pe foc şi se presară cu boia, apoi se adaugă zarzavaturile mărunţite. Lintea se strecoară şi se mai limpezeşte odată, se adaugă la restul de componente. Se condimentează, se adaugă circa 2 l de apă şi se pune la fiert. Când toate ingredientele s-au fiert, din făină şi smântână, eventual cu puţină apă, se face o îngroşeală şi se adaugă la supă. Se mai fierbe câteva minute şi se serveşte caldă. Pentru supa cremă, înainte de a se adăuga îngroşeala, componentele, mai puţin afumăturile, se scot din zeamă şi se zdrobesc cu robotul de bucătărie sau cu un blender.
Fii primul care comentează