Image 1
Image 2

Supă de fasole cu ciolan afumat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente pentru 4 – 5 litri de supă:

Un ciolan afumat (700 – 900 g), 400 g fasole boabe, 4 linguri de făină, 4-5 linguri de ulei, eventual un morcov, dar nu în mod obligatoriu, 300 g de smântână, sare, piper, boia de ardei dulce (foi de dafin, dacă vă place).

Mod de preparare:

Fasolea curăţată şi bine spălată, precum şi ciolanul se pun la înmuiat în apă la temperatura camerei, în vase separate, circa 3-4 ore. Ciolanul se scoate din apă, se taie cubuleţe sau fâşii, dar nu se aruncă nici osul (acesta dă un gust special supei). Se pune la fiert împreună cu fasolea scoasă din apa în care a stat, se condimentează cu sare şi piper după gust, respectiv 4-5 frunze de foi de dafin, dacă folosiţi. După o oră de fierbere se adaugă mocovul tăiat fâşii sau rondele. Când atât fasolea, cât şi carnea se înmoaie, într-o tigaie se prăjeşte puţin făina în ulei şi se adaugă o linguriţă de boia de ardei. Rântaşul astfel obţinut se toarnă în supa clocotită şi se mai lasă puţin la fiert. Smântâna se poate pune în toată cantitatea de supă, sau doar la servire, în farfurie. Dacă se pune în oală, acest lucru se face imediat după ce se adaugă rântaşul. Smântâna se amestecă treptat cu câteva linguri de zeamă fierbinte, pentru a nu face cocoloaşe. Se pune în supă şi se mai fierbe puţin. Se serveşte caldă, cu salată acrişoară de ceapă, sau presărată cu ceapă verde mărunţită.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

PERELE PĂDUREȚE DIN SATUL CHEGEA

Ce am putea face cu perele pădurețe?

Este incredibil cât de multe roade pot fi găsite toamna această peste tot. Bătrânii spun că atunci când sunt atât de multe roade în copaci și păduri, vin anii grei. Uitându-ne în jurul nostru și la ce se întâmplă, cu siguranță prețurile vor crește, cureaua se va strânge și tot mai mulți oameni nu se știe dacă în următorii ani vor avea ce pune pe masă.

Salată Mexicana crocantă cu porumb prăjit

APERITIVE

Salată Mexicana crocantă cu porumb prăjit

Această salată mexicană cu porumb prăjit reprezintă un carnaval de texturi și arome, combinând dulceața porumbului cu crocanța sa unică prăjită. Un deliciu culinar care te va surprinde plăcut la fiecare înghițitură.

Sărmăluțe în frunză de ștevie

Cronicari de la curtea sultanilor au scris despre sarmale, dar Imperiul Otoman este o putere apărută mult mai târziu decât relatările despre preparat. Se vorbește despre faptul că Alexandru Macedon le-a descoperit în incursiunile armate în Orient. Cea mai veche rețetă de sarmale pare a fi cea datată 782 î.e.n. În muzeele din Armenia se află multe mențiuni și chiar rețete, păstrate în scrieri cuneiforme. De exemplu, o rețetă păstrată datând din anul 782 î.e.n. Aceasta se prepara din carne de pui, ciuperci, brânză, ca o frânghie împletită care se desface în fâșii subțiri ca firele de păr) și nuci.