Image 1
Image 2

Subvenţii mai mari pentru fermierii mici, anunţă Comisia Europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lovitura este cruntă pentru marii fermieri
Lovitura este cruntă pentru marii fermieri

Plățile directe vor fi plafonate la suma de 100.000 de euro/fermă

Plățile directe către fermieri vor fi reduse începând de la 60.000 euro și plafonate pentru plăți peste 100.000 euro pe fermă. Se vor lua în considerare în totalitate și costurile cu

forța de muncă. Această măsură este concepută pentru a asigura o distribuire mai echitabilă a plăților.

Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. Oricât s-au opus reprezentanții României la toate dezbaterile și negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună, PAC, plățile directe vor fi plafonate la suma de 100.000 de euro/fermă, iar de la 60.000 de euro încep să se reducă.

Lovitura este cruntă pentru marii fermieri. În schimb, pentru micii fermieri și cei medii este propusă o subvenție mai mare pe hectar.

Sprijin pentru fermieri și comunitățile locale

Pentru următorul buget al UE pe termen lung, aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune modernizarea și simplificarea politicii agricole comune (PAC), scrie în comunicatul transmis nouă.

Grație acestor propuneri totalizând un buget de 365 miliarde euro, PAC rămâne o politică pregătită să facă față viitorului, care continuă să sprijine fermierii și comunitățile rurale, este lider al dezvoltării durabile a agriculturii UE și reflectă ambiția UE legată de grija pentru mediu și acțiunile climatice.

Propunerile acordă statelor membre mai multă flexibilitate și responsabilitate în alegerea modului și a domeniilor în care să investească finanțarea PAC care le revine, în scopul de a îndeplini obiectivele ambițioase stabilite la nivelul UE pentru a avea un sector agricol inteligent, rezilient, sustenabil și competitiv, asigurând, totodată, un sprijin echitabil și mai bine direcționat pentru venitul fermierilor.

Iată ce a declarat Jyrki Katainen, vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate: “Politica agricolă comună este una dintre politicile noastre de bază și influențează viața tuturor europenilor.

Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidându-i, în același timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanță conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, în scopul de a spori eficacitatea politicii și a-i monitoriza mai bine rezultatele.”

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a spus: “Propunerile de astăzi reprezintă concretizarea angajamentelor Comisiei de a moderniza și a simplifica politica agricolă comună, de a aplica principiul unei adevărate subsidiarități în privința statelor membre, de a garanta un sector agricol mai rezilient în Europa si de a intensifica ambiția legată de mediu și climă a politicii.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with