Image 1
Image 2

Sfânta Anastasia – martiră

Sfanta Anastasia
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfanta Anastasia
Sfanta Anastasia

Încă din vechime, Martirologiul Roman aminteşte în ziua de 15 aprilie pe două femei Sfinte, Anastasia şi Vasilica (Basilesse), care au ajutat pe sfinţii apostoli Petru şi Pavel şi împreună cu ei au pecetluit credinţa şi dragostea lor faţă de Cristos cu propriul lor sânge, pe vremea împăratului Nero.

În limba greacă, Învierea Domnului este numită: anastasis. Pornind de la acest cuvânt, s-au format numele de persoane: Anastasia, pentru femei, şi Anastasie, pentru bărbaţi, nume foarte răspândite printre creştinii din primele veacuri.

Din aceste nume, prin diferite transformări s-a ajuns la următoarele familii de prenume: 1. pentru femei: Nastasiţa, Sita, Nastina, Năstuţa; 2) pentru bărbaţi: Anastasie, Năstase, Stasii, Stase, Tasie, Tase, Anastaşcu, Staşcu, Teşcu, Naste, Nastu, Năstase, Taciu… Multe din ele sunt şi nume de familie; toate amintesc creştinului de învierea lui Cristos şi de datoria de a se ridica din moartea păcatului şi a trăi viaţa nouă în Cristos.

(Vieţile Sfinţilor)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

LITURGHIE ARHIEREASCĂ

Hram în prezenţa Moaştelor Sfântului Nectarie de Eghina

Duminică, 12 noiembrie 2023, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare. La eveniment a asistat secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici și preotul paroh Andrei Emil Pop, inspector eparhial.