Image 1
Image 2

Se va recurge la acordarea ajutoarelor pentru depozitare privată a laptelui

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
UE mizează pe creşterea consumului de lactate
UE mizează pe creşterea consumului de lactate

 

Mai sunt câteva zile până ce fermierilor crescători de vaci le expiră cota de lapte impusă de Uniunea Europeană. Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, într-un discurs rostit pe 26 martie la Bruxelles, cu scopul de a calma puţin “disperarea” apărută în ultima perioadă pe piaţa europeană a lapteluia declara că asta nu înseamnă că dispariţia lor reprezintă o ameninţare, ci poate fi o oportunitate pentru UE. Se va recurge la acordarea ajutoarelor de tip PSA (pentru depozitare privată), plăţi directe care să atenueze scăderea veniturilor agricultorilor sau sprijin cuplat facultativ.

Înaltul demnitar european a spus: “Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, piaţa va fi singura care va determina cât lapte trebuie produs în Europa. Situaţia de astăzi este complet diferită de cea din 1984, când au fost introduse cotele, sectorul laptelui este mult mai orientat spre piaţă acum. Nu mai avem munţi de unt şi lacuri de lapte în depozite”.

După cum menţionează publicaţie Recolta.eu – Preţurile actuale nu încurajează producţia excesivă de lapte, iar Uniunea este suficient de competitivă ca să exporte 11% din producţia proprie, fără subvenţii. Se estimează că cererea globală de produse lactate va creşte cu o rată anuală de 2% în următorii ani. Până în 2030, categoria cetăţenilor cu venituri peste medie va creşte în fiecare an cu peste 150 de milioane de persoane, a adaugat Hogan, astfel că aproape 60% din populaţia globală îşi va putea permite să cumpere produse lactate. De exemplu, UE a exportat de două ori mai multe lactate în Coreea de Sud în perioada 2010-2014.

Producţia Uniunii a crescut cu aproximativ 5% în 2014, ritmul încetinindu-se spre sfârşitul anului, aşa că nu se aşteaptă o creştere majoră pe termen scurt”, a continuat comisarul. Dacă piaţa laptelui va fi ameninţată în vreun fel, Hogan spune că va recurge la instrumente politice, cum ar fi acordarea ajutoarelor de tip PSA (pentru depozitare privată), plăţi directe care să atenueze scăderea veniturilor agricultorilor sau sprijin cuplat facultativ.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with