Image 1
Image 2

Rostiri în cununate din Ţara Oaşului – în ritual de Sânzâiene la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Zilele trecute, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Clubul ţăranului, a avut loc lansarea cărţii “O hermeneutică transdisciplinară a Evangheliei după Toma”. Cartea a fost prezentată de dr. Virgil Ştefan Niţulescu – director general al instituţie gazdă şi Cătălin Sturza – jurnalist cultural, doctor în litere, cu un prolog muzical contemporan al compozitorului Nicolae Brânduş, prezent la manifestare. Acest moment a prilejuit autoarei, Mihaela Grigorean, originară din Ţara Oaşului, un plus de emoţie.

Sala de spectacole a răsunat de struna ceterii lui Dumitru Renghii din Racşa şi a lui Mihai Tătar din Trip, alintată de fluierul lui Iacob Fuşle din Lechinţa şi zongora lui Grigore Belbe din Turţ.

Toate aceste rostirie au fost pecetluite în diferite expresii artistice prin lucrările de sinteză expuse de artistul Vasile Pop-Negreşteanu. Gându oşenesc a fost întregit de Ioan Belbe dinTurţ, care a recitat câteva din creaţiile sale poetice.

Finalul a fost deosebit, roata feciorilor impresionând prin ritm şi vigoare, un tropotit menit a dezmărgini timpul prin cununa de suflete a Universului Oşenesc.

Evenimentul „Rostiri în cununate din Ţara Oaşului – în ritual de Sânzâiene” a fost sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa orăşenească de cultură Negreşti-Oaş şi de o serie de sponsori.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

S-au împlinit 139 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu

JUSTIȚIE

Un scurt capitol din procesul liderului PNȚ Iuliu Maniu

București, 11 noiembrie 1947: în urmă cu 76 de ani, Tribunalul Militar a încheiat un capitol important din istoria sa postbelică – procesul lui Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc (PNȚ), și al altor membri proeminenți ai partidului, printre care Ion Mihalache și Grigore Gafencu.

Centrul Civic Satu Mare

IFPLUS CENTRUL CIVIC SATU MARE

Satu Mare: Armonia dintre oraș și natură în Centrul Civic, o viziune a arhitectului Nicolae Porumbescu

Orașul Satu Mare se mândrește cu un simbol emblematic: turnul de 97 de metri al Palatului Administrativ. Această capodoperă arhitecturală este creația profesorului Nicolae Porumbescu, un nume de referință în arhitectura românească, responsabil și pentru alte clădiri remarcabile precum palatele de cultură din Suceava și Baia Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now