Image 1
Image 2

Revista Acolada, la primul număr din 2022

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A apărut primul număr pe acest an al revistei de literatură  și artă „Acolada”. Cu un conținut variat și colaboratori valoroși, revista condusă de Radu Ulmeanu (director general) și Gheorghe Grigurcu (director) intră în al șaisprezecelea an de existență.

Editorialul acestui număr, intitulat „Cu fundul gol”, semnat de Radu Ulmeanu, face o radiografie a scenei politice românești, evenimentul central fiind, în percepția autorului, descoperirea unui nou caz de plagiat, avându-l de data aceasta drept protagonist pe însuși premierul României, Nicolae Ciucă. Nimic nou, totuși, de la celebrul caz al altui premier de acum 10 ani, Victor Ponta, gratulat de președintele de atunci, Traian Băsescu, cu titlul „dottore”, ce nu-l va părăsi pe fostul pesedist până în zilele lui din urmă, și poate nici atunci.

“Dacă în cazul strălucitelor personalități ale PSD suntem deja obișnuiți cu asemenea performanțe intelectuale, – scrie autorul – de data aceasta avem de a face cu un prim-ministru adoptat și livrat de PNL, un partid care debutează astfel în domeniu, în modul cel mai eclatant cu putință.

Unde sunt zilele frumoase în care aveam în acest partid singura speranță pentru o revenire la normalitate pe scena politică a României? Rând pe rând se prăbușesc toate turnulețele de mucava și ne vedem într-un deșert fără sfârșit, fără niciun orizont, fără, măcar, o luminiță cât de cât la capătul vreunui tunel.”

Cronica literară semnată de Gheorghe Grigurcu dezbate „Cazul criticului N. Davidescu”, un critic aproape uitat acum, dar nu lipsit totuși de importanță. Pagina de poezie este dedicată poetului german de origine română Christian W. Schenk, care se bucură și de o parodie a lui Lucian Perța în pagina 19. Articole critice și de istorie literară semnează C.D. Zeletin, Tudorel Urian, Constantin Trandafir, Constantin Călin, între acestea evidențiindu-se și cel semnat de Zenovie Cârlugea și intitulat „Eminescu și ideea Unirii”.

Ștefan Ion Ghilimescu îl evocă pe un fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, un important critic literar care a avut legături strânse cu scriitorii sătmăreni, în articolul „Cum l-am cunoscut pe Laurențiu Ulici”. Isabela Vasiliu-Scraba se ocupă de felul cum „discipolii” lui Constantin Noica denaturează și minimalizează în mod voit opera marelui filozof, într-un articol cu titlu sugestiv: „O frază sforăitoare și multiple cenzurări”

Rubrica Interviul „Acoladei” semnată de Lucia Negoiță îi este consacrată poetei Monica Pillat, al cărei bunic a fost marele nostru poet Ion Pillat.

În fine, rubrica cunoscutului critic de artă, Pavel Șușară, este consacrată unui mare artist, evocat în articolul „Bienala Iosif Iser, tehnici tradiționale și viziuni contemporane”, numărul revistei fiind ilustrat cu lucrările acestuia.

Este consemnat în acest număr, cu durere, sfârșitul dramatic al fostului colaborator al revistei, Viorel Rogoz, autorul, acum câțiva ani, al serialului „Etnologul român în Epoca de Aur”, în care au defilat fără glorie mulți dintre reprezentanții fostei Securități sătmărene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

AUSTRIA

Casa lui Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

După un anunţ controversat al Ministerului de Interne, clădirea în care a copilărit Adolf Hitler, devenită între timp monument istoric, se va transforma într-o secţie de poliţie. Guvernul austriac a reuşit să stârnească multe valuri de nemulţumiri, dar cu toate acestea lucrările vor demara în 2 octombrie. 

O MICA INTRODUCERE IN PICTURA ABSTRACTA

Cum sa descoperim arta abstracta

Albert Irvin (1922 – 2015) a fost un artist britanic prolific, cunoscut mai ales pentru picturile sale exuberante, acuarele, serigrafiile și guașele sale. S-a născut la Londra și a continuat să trăiască și să lucreze acolo de-a lungul vieții. Arta sa se concentrează pe surprinderea și explorarea experienței de a fi în lume.