Image 1
Image 2

REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

Răcituri ardeleneşti

Racituri ardelenesti
Râciturile de porc sunt una dintre mâncărurile tradiţionale nelipsite de pe mesele noastre în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate că se pot prepara în orice sezon, negreşit cea mai bună piftie este aceea făcută cu carne proaspătă sau afumată, iarna nu mult după tăierea porcului. Primele aspicuri (râcituri)„ de lux” au început să apară la mesele rafinate europene de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Acestea erau transparente. Cel mai faimos bucătar francez al secolului al XIX-lea, Marie Antoine Carême, era un mare admirator al aspicului pe care l-a plasat în categoria de mâncăruri chaud froid (calde-reci), adică alimente preparate la cald şi servite reci).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Racituri ardelenesti
Racituri ardelenesti

Ingrediente:

– 1 kg picioare de porc,

– un ciolan mai mic (7-800g),

– 2 căpăţâne de usturoi,

– cca 15 g piper boabe,

– sare, bază pentru mâncăruri, boia de ardei şi lămâie la servire.

Mod de preparare:

Carnea curăţată şi tăiată bucăţi, se pune la fiert (inclusiv osul ciolanului cu condimentele şi cu usturoiul, în circa 6 litri de apă şi se fierce la foc mic, semiacoperit, circa 5-6 ore, până când carnea se desprinde de pe os. (Ardelenii nu folosesc zarzavaturi la răcituri) Carnea se dezosează, se aşează în farfurii, zeama se strecoară peste carne şi se lasă la rece. După ce se solidifică, se serveşte presărat cu piper, boia de ardei şi zeamă de lămâie.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Gogoși cu banane în stil Indian

DESERT

Gogoși cu banane în stil Indian (Vaipan)

Această rețetă tradițională din India de Sud transformă bananele coapte într-un desert delicios și ușor de preparat. Sunt un mod delicios de a utiliza bananele coapte și de a aduce un strop de cultură culinară în bucătăria ta.Gogoșile cu banane sunt perfecte pentru un desert rapid sau un snack dulce.

Sandvișuri gratinate la cuptor

APERITIVE

Sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă

Căutați o idee de gustare caldă, simplă și extrem de gustoasă? Aceste sandvișuri gratinate la cuptor cu cașcaval și ouă sunt soluția perfectă, fiind ideale pentru micul dejun, pauza de prânz sau chiar pentru o cină rapidă. Acest preparat versatil vă permite să experimentați cu diverse umpluturi, transformând resturile din frigider într-o masă delicioasă și reconfortantă.

Pulpe de pui umplut cu ciuperci

Am incercat mai multe variante de piept de pui umplut si, dintre toate, aceasta mi-a placut cel mai mult. Amestecul de ciuperci, patrunjel si cascaval este o bunatate, iar faptul ca pieptul este in strat subtire, il face mai putin sec si lasa mai mult loc umpluturii.