Image 1
Image 2
Acasa

PSD, un partid cu conducere “paralelă”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dintr-un măr tăiat în două nu rezultă două mere mai mici. Totuși, când tai un măr în două există un avantaj: se vede dacă este sau nu putred la mijloc. Fără să fie înjumătățit, după o scurtă îmbrânceală în public, la disecare, apar suficient de multe pete negre, urâte, în interiorul acestui partid.

Aflăm chiar de la adjuncții lui Liviu Dragnea că nu există democrație în partid, că toate deciziile le ia un grup restrâns, din afara partidului.

S-a format o conducere paralelă, după modelul statului paralel? Exact asta spun nemulțumiții, adică secretarul general al partidului și vicepremierul guvernului. Marian Neacșu era considerat mâna dreaptă a lui Dragnea, o mână care tăia în dreapta și-n stânga în numele liderului.

Paul Stănescu a fost omul care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă când a plecat în concediu. Probabil exact în perioada respectivă s-a lămurit odată în plus înlocuitorul premierului că face parte dintr-un guvern marionetă.

Lui Liviu Dragnea i se aduc aceleași acuze ca oricărui lider care mimează democrația, în realitate comportându-se ca un dictator. Nu deciziile în sine sunt singurele probleme. Modul în care sunt numiți oamenii în funcții, alegerea unor persoane slab pregătite, loiale doar liderului, nu afectează doar PSD, ci întreaga țară.

România se duce la vale nu doar pentru că lui Dragnea îi place puterea, ci pentru că nu sunt respectate reguli economice elementare. Asta demonstrează un lucru cert: PSD are în frunte un personaj la fel de slab pregătit ca incapabilii pe care îi pune în funcții.

Abilitatea politică nu înlocuiește cunoștințele elementare despre modul în care se guvernează o țară. Până la urmă, este de așteptat să se revolte partenerul de guvernare. Este de necrezut ca președintele ALDE să nu-și dea seama de greșelile enorme care le face guvernul. Cum este posibil ca un partid care se pretinde liberal să nu constate că guvernul pe care-l susține face praf economia?

Prin denumirea lui, Comitetul Executiv este un organism care pune în practică execuții. Grupul care dorește să-l execute pe Liviu Dragnea nu s-a dovedit suficient de bine închegat pentru a răsturna un politician abil ca Liviu Dragnea. Când se spune despre un politician că este abil, se subînțelege că respectivul este și fără scrupule.

Prin urmare prin CEx nu este posibilă mazilirea lui Liviu Dragnea. Așa cum nu era posibilă nici în cazul lui Nicolae Ceaușescu, dar nici în cazul lui Ludovic Orban sau al oricărui alt lider de partid cu structuri teritoriale puternice.

Cu siguranță rebelii nici nu s-au iluzionat că l-ar putea da peste cap pe Liviu Dragnea după o simplă scrisoare și câteva declarații în doi peri. Nu se renunță la pasărea din mână pestru pasărea din gard. Avantajele guvernării cu Dragnea președinte sunt infinit mai mari decât promisiunile unei grupări fără nume.

Ce va urma? O împăcare va sta mereu sub semnul întrebării. O măsură radicală de excludere presupune niște riscuri pe care PSD nu și le poate permite.
Ceea ce rămâne este semnalul dat. PSD nu va mai fi cum a fost înainte. Nici Liviu Dragnea nu-și va permite să fie cum a fost. A primit o lecție usturătoare.

Consecințele se vor vedea mai târziu, eventual atunci când va emite pretenția de a candida la președinția României. Dacă din poziția de lider al PSD s-a dovedit un zbir, cum se va comporta ca președinte al României?

Iată un motiv foarte serios de a fi scos din cursa electorală. Indiferent de decizia CEx, este o victorie de etapă a grupării dizidente fără nume din PSD.
Nu mai vorbim ce “stat paralel” ar putea făuri Liviu Dragnea ca președinte al României.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

PNL, mai refractar la reforme decât PSD

În mod paradoxal, PNL pare mai refractar reformării sistemului bugetar decât PSD. Ne-am fi aşteptat ca partidul de dreapta să forţeze restructurarea aparatului de stat, să ceară desfiinţarea unor instituţii de stat, a unor agenţii guvernamentale. PNL ar trebui să fie în fruntea mişcării de limitare a amestecului statului în economie.

Situație complicată

Reforma schiţată pe o hârtie într-un birou în momentul în care se loveşte de realitate se alege praful de ea. Aflăm acum că salariile bugetarilor nu sunt chiar atât de mari pe cât s-a tot scris prin presă.

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.