Image 1
Image 2

Nu vă bazați pe instituțiile statului în caz cutremur, avertizează șeful Corpului de Control al premierului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Șeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, susține că instituțiile statului au note maxime la simpozioane, dar cetățenii nu trebuie să se bazeze pe ele când va lovi un mare cutremur, menționând că nici televiziunile nu au oferit informații despre seism menite să liniștească oamenii.

 
“Concluzia preliminară: instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii, dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media și mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informație elementară despre cutremur și nu au liniștit oamenii”, a scris sâmbătă Valentin Mircea, pe pagina sa de Facebook.

 

El adaugă că televiziunile au continuat apoi cu “bazaconii” în timpul zilei, fără să ofere informații relevante despre cutremur.

“Când s-a făcut ziuă, au început să sperie oamenii și să ofere bazaconiile obișnuite (gen ‘cum vor tehnocrații să vă ia casele după cutremur’). Televiziunile așa-zise de știri trăiesc din teamă și cultivă și propagă teamă, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta”, spune oficialul guvernamental.
În opinia șefului Corpului de Control al premierului, mass-media are obligația de a informa populația, mai ales în situații de urgență.

“Ceea ce puțini știu este că televiziunile au OBLIGAȚIA DE A INFORMA populația, mai ales în situații de urgențe și catastrofe, iar în schimbul acestei obligații beneficiază de facilități, așa cum este obligația cabliștilor de a ne băga pe gât, în pachetul de bază, un număr aberant de mare de televiziuni care nu oferă nimic de calitate (‘must-carry’)”, a scris Valentin Mircea, citat de Agerpres.

Menționând că a primit informațiile despre cutremur “de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate”, el mai spune că va cere “cablistului” său să elimine din pachetul de bază “televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic”.

“Dacă tot primesc informațiile necesare de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate, o să cer cablistului meu să elimine din pachetul de bază televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic. Este dreptul meu și dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligația de “must-carry” și care încalcă, în loc să garanteze, dreptul meu constituțional la informare”, a completat șeful Corpului de Control al premierului.

 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, în regiunea Vrancea, fiind resimţit în cea mai mare parte a ţării, în Bucureşti şi peste graniţă, conform Institutului Naţional de Fizica Pământului. Institutul a revizuit, în jurul orei 04:00, magnitudinea cutremurului la 5,3, după ce anterior fusese estimat la 5,6 grade.

 

Seismul a fost resimţit în Bucureşti şi în alte zone din ţară, precum Suceava, Craiova, dar şi în Republica Moldova.
Potrivit INFP, epicentrul a fost în zona seismică Vrancea.

La aproximativ jumătate de oră, s-a produs o replică de intensitate mai mică. La ora  02:48, un nou cutremur in judetul Vrancea a fost anunţat de INFP cu magnitudinea de 2.7, la o adâncime de 76km.

Ultimul cutremur cu intensitate mare produs în România a fost în urmă cu doi ani, pe 22 noiembrie 2014 şi a avut 5,4 grade. Cele mai mari cutremure care au avut loc în România ultimilor 26 de ani au fost: în 1990, pe 30 mai, când a avut loc un seism de 6,9 grade şi o replică a sa de 6,4 grade şi, la o distanţă de 14 ani, pe 24 octombrie 2004, atunci când s-a mai produs încă un cutremur de 6 grade.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with