11 decembrie 2018 Categoria: Stirea zilei

Iubitorii de minunăţiile pe care le oferă natura, arbori protejaţi, monumente ale naturii sau descoperiri academice referitoare la natura din judeţul Maramureş, au la îndemână două cărţi ştiinţifice, dar accesibile tuturor.

» Citeşte restul articolului

Editorial

Vezi Arhiva

Spaţiul Schengen, o ţintă atinsă?

Luni noaptea, dar nu pe întuneric, ca hoţii, cum se spune în România, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate zdrobitoare Raportul privind primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. S-a spus cu această ocazie că cele două ţări au îndeplinit demult toate condiţiile, dar Consiliul UE a încălcat sistematic regulile europene refuzând admiterea celor două ţări în atât de râvnita zonă Schengen.
Indiscutabil, este un succes. Şi ca în cazul fiecărui succes cineva îşi va aroga meritele.

» Citeşte restul articolului

13 decembrie 2018 comentează acum

Eveniment:

Vezi Arhiva

Primăria Târgu Lăpuş alterează date istorice privind bisericile din oraş

Recent, de la Maria Hodiş ne-a parvenit o scrisoare prin care semnalează faptul că Primăria Târgu Lăpuş a alterat date istorice consemnate iniţial pe placa omagială a Monumentului din oraş. Astfel, textul iniţial de pe placă – “în faţa Bisericii Greco-Catolice, devenită Ortodoxă din 1948” -, a fost modificat în textul – „în faţa Bisericii româneşti”.
Din surse ale ierarhiei bisericeşti, am aflat că primarul face parte din Adunarea Eparhială ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului.
În cele ce urmează, reproducem integral textul redactat de Maria Holdiş, alături de fotografiile însoţitoare.

» Citeşte restul articolului

07 decembrie 2018 comentează acum

Cultură:

Vezi Arhiva

Colonia Pictorilor din Baia Mare, experiment şi provocare

Colonia Pictorilor BM

Colonia Pictorilor BM

Noul edificiu al Coloniei Pictorilor din Baia Mare,  inaugurat în seara zilei de 10 noiembrie 2017, cu siguranţă va da naştere multor controverse.

Poate fi la fel de fanatic contestat pe cât de fanatic admirat.  Depinde de gust şi percepţie.

Greu încadrabil într-un stil, dar situat mai degrabă în apropierea unui minimalism agresiv decât al unui posmodernism ostentativ, proiectul, foarte îndrăzneţ, copleşeşte nu doar vizitatorul, ci şi lucrările expuse.

» Citeşte restul articolului

12 noiembrie 2017 comentează acum