Image 1
Image 2

Ioan Drăgan a fost reales preşedinte al Sindicatului Învăţământul Preuniversitar

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare a organizat o Conferinţă judeţeană, joi, 31 mai 2018, la sala Majestic – Centru de evenimente, din Satu Mare, bulevardul Unirii nr. 34-36.

Au participat în calitate de invitaţi membrii biroului operativ din Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret”, inclusiv Marius Nistor, preşedintele federaţiei, circa 140 de delegaţi, lideri sindicali din instituţiile de învăţământ afiliate (din judeţ), jurnalişti.

Alegerile

După cum ne-a informat Ioan Drăgan, preşedintele organizaţiei sătmărene, ordinea de zi a cuprins: Raportul de activitate; Raportul Comisiei de cenzori; Alegeri; Dezbateri legate de activităţi şi probleme sindicale.
Cu acest prilej, Ioan Drăgan a fost reales preşedintele Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare. Au mai fost aleşi trei vicepreşedinţi: Sergiu Tîlvîc, pe zona Satu Mare, Elena Coşarcă, pe zona Carei şi Maria Calai pe zona Negreşti-Oaş.

Conferinţa de presă

Totodată, SIP Satu Mare a organizat, ulterior alegerilor, o conferinţă de presă, susţinută de Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret”, Călin Durla, inspector şcolar general şi Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământul Preuniversitar Satu Mare. Cu acest prilej, Marius Nistor a trecut în revistă problemele mai importante cu care se confruntă sindicatele din învăţământ, respectiv salarizarea, unele inechităţi din sistemul de salarizare („sunt colegi care nu au beneficiat de creşteri salariale), despre restanţele salariale şi dobânzile restante (care se vor acorda din fonduri ale Ministerului Educaţiei Naţionale după o formulă unică de calcul), despre vouchere de vacanţă (1.450 lei de fiecare angajat, dar impozitate). El a mai vorbit şi despre luarea deciziilor în consens, despre „criza” din sistemul de învăţământ, care are drept cauză lipsa de motivare a cadrelor didactice. „Un sondaj ne arată că sub 2% dintre absolvenţii de liceu optează pentru o carieră didactică, de unde rezultă că avem o bază de selecţie tot mai mică”, a spus Marius Nistor.
„Şi la nivel local există o criză a sistemului, a spus Călin Durla. Puţini absolvenţi se îndreaptă spre o carieră didactică şi avem deficit de personal la disciplinele fizică şi chimie, şi în curând la matematică. Cauzele sunt un salariu demotivant şi statutul dascălului. Deocamdată, scăderea numărului de dascăli a fost acoperită de scăderea efectivelor de copii. Însă un sondaj arată că scad opţiunile absolvenţilor pentru ştiinţele reale, cei mai mulţi preferând profilul uman”, a adăugat Călin Durla.
La rândul său, Ioan Drăgan s-a referit la sistemul de protecţie din învăţământ prin acordarea de couchere de vacanţă, dar s-a arătat nemulţumit de calitatea actului educativ în învăţământul profesional, unde utilajele din ateliere sunt învechite, iar învăţământl dual este abia la început.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TRAFIC INTENS

12 ore de așteptare la vama din Halmeu

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației aduce la cunoștință opiniei publice dificultățile actuale, din 7 decembrie 2023, înregistrate în traficul transfrontalier la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

AMENDĂ LA PETEA

Zeci de câini n-au fost lăsaţi să iasă din ţară

Sâmbătă, 19 august, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare-Biroul pentru Protecţia Animalelor, au fost sesizaţi despre faptul că, pe sensul de ieşire din România, al Punctului de Trecere a Frontierei Petea, s-ar fi prezentat două persoane care ar fi transportat mai multe animale cu un autovehicul.