Image 1
Image 2

Ilie Boca, Vlad Ivanov şi Dragoş Buhagiar, printre laureaţii premiilor Academiei Române pe 2016

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pictorul Ilie Boca, actorul Vlad Ivanov şi scenograful Dragoş Buhagiar se numără printre laureaţii premiilor Academiei Române pe 2016, iar ceremonia de decernare va avea loc joi, de la ora 10.00, în aula instituţiei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Premiile recompensează cele mai bune lucrări şi prezenţe culturale şi ştiinţifice româneşti realizate de-a lungul anului 2016.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în Aula Academiei Române, joi, începând cu ora 10.00, în prezenţa membrilor Adunării Generale, iar laureaţii vor fi premiaţi de Biroul Prezidiului, condus de Ioan-Aurel Pop, preşedintele forului.

Academia Română acordă, începând cu acest an, 81 de premii, fiecare purtând numele unei personalităţi din domeniul cultural sau ştiinţific reprezentat în cele 14 secţii ale instituţiei: filologie şi literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, ştiinţe tehnice, agronomie şi silvicultură, medicină, economie, ştiinţe juridice şi sociologie, filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie, arte, arhitectură şi audiovizual, ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

Din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creaţii individuale sau elaborate de colective de autori.

O noutate este înfiinţarea premiului “Petre Sergescu”, destinat recompensării celei mai valoroase lucrări de istoria ştiinţei, care va fi atribuit în urma consultării şi votului tuturor secţiilor de ştiinţe din Academia Română. Premiul a fost înfiinţat atât pentru a semnala importanţa pe care ştiinţele o au în dezvoltarea societăţii contemporane, cât şi pentru a cinsti memoria unor savanţi cu contribuţii esenţiale, pornind de la preceptul exprimat de Auguste Comte potrivit căruia “Nu cunoaştem complet o ştiinţă atât timp cât nu-i ştim istoria”.

Premiile Academiei Române au fost iniţiate prin donaţie de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1863, încă înainte de înfiinţarea însăşi a instituţiei academice.

Pentru anul 2016, în categoria “Arte, arhitectură şi audiovizual”, premiul “Ion Andreescu” în domeniul artei plastice a fost acordat Expoziţiei retrospective Ilie Boca 80 (Muzeul de Artă Bacău), autor fiind pictorul Ilie Boca.

De asemenea, premiul “Aristizza Romanescu” i-a fost acordat actorului Vlad Ivanov, pentru rolul inspectorului şef din filmul “Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi scenografului Dragoş Buhagiar, pentru spectacolele “Cafeneaua”, de Silviu Purcărete, şi “În adâncuri”, de Yuri Kordonsky.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

RENAȘTEREA ITALIANA

Rolul Femeilor și Revoluția Culturală în Renaștere

În cadrul claselor de elită din Renașterea italiană, femeile beneficiau de mai multe oportunități de a atinge un nivel relativ egal cu bărbații, cel puțin în plan intelectual. Un exemplu notabil în acest sens este Lucrezia Borgia, poate cea mai faimoasă femeie a epocii datorită reflectării în presa contemporană.

ISTORIE LOCALA

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean.După cum am mai scris, sediul Muzeului Judeţean Satu Mare din Bulevardul Vasile Lucaciu este în plină renovare. În timpul lucrărilor, un zidar a descoperit, ascuns într-o firidă din beci, un pistol ruginit. Arma era în spatele unor cărămizi nelipite cu mortar, ci doar tencuite pe exterior.