Image 1
Image 2

Evreii sătmăreni au cinstit amintirea deportaţilor din 1944

Comemorarea la monumentul din curtea Sinagogii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Corul Universităţii Rabinice din Budapesta a susţinut un concert

Comemorarea la monumentul din curtea Sinagogii
Comemorarea la monumentul din curtea Sinagogii

Duminică la prânz comunitatea evreilor din Satu Mare s-a adunat în curtea Sinagogii din strada Decebal, la monumentul memorial dedicat miilor de evrei deportaţi la începutul verii anului 1944 în lagărele naziste de exterminare.

Monumentul construit şi inaugurat în 2004 este în fiecare an locul unde sunt comemorate evenimentele triste derulate în a doua jumătate a lunii mai a anului 1944, în urma cărora mai bine de 18.000 de evrei din Satu Mare au fost forţaţi să-şi părăsească oraşul şi agoniseala, foarte puţini reuşind să supravieţuiască Holocaustului iniţiat şi dus la îndeplinire de adepţii lui Adolf Hitler.

Rugăciunea şi cuvântarea memorială au fost susţinute, ca şi anul trecut, de rabinul Szerdocz Ervin, născut la Sighet, care slujeşte la Budapesta în comunitatea Ujpest şi era copil în vremurile deportării. Din partea comunităţii evreieşti sătmărene a luat cuvântul preşedintele acesteia, Nicolae Decsei, care a prezentat un expozeu istoric al evenimentelor din 1944. Salutul oraşului a fost transmis de primarul Kereskenyi Gabor, care a evocat contribuţia evreilor la dezvoltarea economică şi culturală a municipiului Satu Mare. Primarul a fost însoţit de parlamentarii UDMR Turos Lorand şi Magyar Lorand şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba. La finalul ceremoniei toţi cei prezenţi au aşezat pietre pe monumentul comemorativ, spre aducere aminte şi neuitare.

După-amiaza, în aceeaşi atmosferă sobră cu tentă spirituală, a avut loc în Sinagoga Mare concertul corului ”Goldmark” al Universităţii Rabinice din Budapesta. A fost distribuit un pliant bilingv cu mărturia uneia dintre supravieţuitoarele calvarului de acum 73 de ani, Anna Molnar Hegedus, realizat de Asociaţia SAVO – Scrieri ale Vechiului Oraş.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with