Image 1
Image 2

De teama amenzilor, sătmărenii proprietari de câini au început să-şi ducă animalele la adăpostul din Parcul Industrial

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dorina Somogy, Jenica Cădar şi Carmen Frăţilă la adăpostul de câini din Satu Mare
Dorina Somogy, Jenica Cădar şi Carmen Frăţilă la adăpostul de câini din Satu Mare

Câinii comunitar continuă să rămână o problemă pentru aleşii locali ai municipiului Satu Mare. În vreme ce organizaţiile neguvernamentale precum Free Life caută să dea spre adopţie câini, sătmărenii din ce în ce mai mulţi duc animalele la adăpostul amenajat în zona industrială. Se pare că de o vreme legislaţia nu permite primăriilor să cheltuiască din buget pentru întreţinerea câinilor adunaţi de pe străzi.

Aşa numiţii neiubitori de animale cometează pe seama materialelor de presă şi susţin că în lipsa acestor asociaţii de protecţie a animalelor, oraşele ar putea scăpa de câinii comunitari.

Consilierii locali Butka Gergo şi Maskulik Csaba au vizitat adăpostul de câini

Vineri, 18 iulie, consilierii Butka Gergo şi Maskulik Csaba, au invitat lucrători din presă la adăpostul de câini administrat de Asociaţia Free Life. Prezenţa acestora la adăpost, dar şi a unor lucrători din presă a inflamat spiritele. Dorina Somogy, preşedinta asociaţiei şi-a întâmpinat oaspeţii cu o anume ostilitate, spunând că vizita făcută este un cu răutate şi gânduri ascunse.

Ba mai mult şi-a poftit afară oaspeţii, spunând că se află într-o zonă privată. Spiritele s-au calmat ulerior, cei prezenţi au revenit la un dialog în limitele normalităţii.

Discuţiile au continuat pe seama suspiciunii că în adăpost nu ar exista cei aproximativ 400 de câini despre care se vorbea că sunt îngrijiţi acolo. La momentul respectiv nimeni n-a avut ambiţia de a număra lătrătorii cazaţi în condiţii normale, cu spaţiu suficient de mare de mişcare. În padocuri sunt între 3 şi 7 câini, de regulă aleşi după talie, fără a fi amestecaţi câini mari cu cei de talie medie şi mică. Se evită astfel bătăile între ei.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 22 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

8 comentarii

  1. Pentru toate fetele sexi din poză.
    DEDICAŢIE
    Acum un an şi ceva am luat un câine de la voi. Cu acte. Aveţi grijă că şi acum am contractul. Câinele nu a fost deparazitat, nu a fost nici măcar vaccinat antirabic şi am cheltuit pe el 160 de lei ca să fie OK din punct de vedere veterinar. Aşa că nu comentaţi. Luaţi bani cu nemiluita şi nu ştiu pentru ce. DNA pe voi, asta ar trebui.

  2. 17.10.2010
    Asociaţia garantează că prin introducerea acestui program, în termen de 12 luni, numărul câinilor va scădea considerabil, chiar dacă ei nu vor dispărea cu totul
    http://adevarul.ro/locale/satu-mare/satu-mare-primaria-asociatia-free-life-deschid-centru-sterilizarea-cainilor-1_50ae50727c42d5a6639b91be/index.html
    07.09.2011
    Pentru fiecare maidanez sterilizat și crotaliat în cadrul Centrului pentru Sterilizarea Câinilor Comunitari (CSCC), recent dat în folosință, Primăria municipiului Satu Mare achită 120 lei, iar până la sfârșitul anului au fost prevăzuți bani pentru circa 600 de câini. Pe de altă parte, în paralel cu acțiunea de sterilizare și crotaliere a câinilor fără stăpân, Primăria achită circa 145 lei pentru fiecare câine care este capturat de Serviciul de Ecarisaj. Cele două activități nu se exclud una pe alta, ambele fiind la fel de importante și necesare, a precizat primarul Iuliu Ilyes în cadrul conferinței de presă organizată miercuri, 7 septembrie.
    http://www.satmareanul.net/2011/09/07/120-lei-pentru-fiecare-maidanez-sterilizat-%c8%99i-crotaliat/

    01.02.2012
    Practic, după deschiderea centrului, câinii comunitari sterilizaţi nu vor mai fi eliberaţi pe străzi, ci vor fi închişi.
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/azil-pentru-caini-construit-in-urma-unor-incidente-dramatice-252172

Lasă un răspuns

Connect with