Image 1
Image 2

Conopidă gratinată

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

O conopidă de cca. 1-1,2 kg (eventual se pot folosi și 3-4 inflorescențe de brocoli pentru ornat), 2-300 g pesmet, cca. 50 g ulei, 400 g smântână, 100 g cașcaval răzuit.

Mod de preparare:

Pesmetul se prăjește în ulei, până devine auriu. Conopida se desface pe inflorescențe, se spală, se fierbe în apă sărată (împreună cu bucățile de brocoli), dar cu grigă ca acestea să rămână crocante. Se strecoară și bucată cu bucată se învelește cu pesmetul prăjit. Se așează într-un vas termorezistent uns în prealabil foarte subțire cu unt (sau ulei), se toarnă peste ea smântâna și se pune la cuptor. După ce smântâna începe să prindă o crustă, se presară peste ea cașcavalul, se așează eventual și bucățile de brocoli și se mai pune la cuptor până când se rumenește. Se poate servi cu, sau fără carne (șnițel, grătar, cârnați prăjiți).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IDEE DE ÎNCEPUT DE OCTOMBRIE

Tocăniţă de berbecuţ cu cartofi

Carnea de berbecuţ se spală bine, se scurge de apă, se taie în bucăţi, câte două la porţie, se sărează şi se prăjeşte într-o cratiţă cu untură fierbinte (sau preferabil, în natură, la ceaun).După ce carnea se rumeneşte, se scoate într-un vas. În untura rămasă se căleşte ceapa curăţată şi tăiată felii, care apoi se stinge cu bulion, boia, supă sau apă caldă.

REȚETE ROMÂNEȘTI

Fasole bătută cu ceapă călită sau cârnați prăjiți

Fasolea a devenit cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea. A fost adusă pentru prima dată în europa de către spanioli şi portughezi de pe platourile înal­te ale Americii Centrale şi de Sud, unde triburile de tolteci şi azteci au cultivat-o şi folosit-o în hrana lor încă din timpurile străvechi. Fasolea care era cultivată în Peru şi Mexic, era urcătoare şi avea seminţele mari, de culoare închisă. Adusă mai întâi în Spania, s-a extins repede pe continent, mai întâi în Peninsula Iberică apoi în țările din nordul Europei. În România ea a fost adusă în secolul al XVIII-lea.