Image 1
Image 2

Asociația din Satu Mare a organizat o întâlnire de lucru a filialelor căzăcești

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 17 august, localitatea maramureşeană Rona de Sus a găzduit o reuniune de factură specială. Este vorba despre întâlnirea cazacilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, cu reprezentanţi ai celor din alte zone ale Europei. Acestă reuniune a fost iniţiată de conducerea Filialei Satu Mare a Asociaţiei de Caritate a Cazacilor din România, prin preşedintele Pavel Prodaniuc.

Au fost prezenţi la întâlnire şi reprezentanţi ai cazacilor din străinătate, fapt ce a dat manifestării caracter internaţional. Printre invitaţii de onoare s-a numărat: conducerea Uniunii Mondiale a Cazacilor, reprezentată de Vuliakov Pavel, în calitate de preşedinte, dar şi reprezentanţi ai cazacilor din Cernăuţi, IvanoFrankius, Crimeea şi Zakarpatia. Pe agenda de lucru a manifestării cu participare internaţională, alături de o serie de aspecte de ordin organizatoric, au fost prezentate informaţii la zi privind istoria cazacilor zaporojeni şi relaţiile acestora cu ţările vecine, în special cu Moldova şi cu Ţara Românească.

Cine au fost cazacii zaporojeni? Potrivit surselor istorice, este vorba în fapt despre cazacii care locuiau în Regiunea Zaporoje din centrul Ucrainei. Armata zaporojeană şi-a mărit rapid efectivele în secolul al XV-lea prin primirea iobagilor care fugeau de pe moşiile feudalilor din Uniunea statală polono-lituaniană.

În cursul secolelor al XVI-lea, al XVII-lea şi cea mai mare parte a celui de-al XVIII-lea, cazacii zaporojeni au reprezentat o forţă militară şi politică puternică, care a intrat în conflicte sau alianţe cu Uniunea statală polono-lituaniană, Imperiul Otoman şi vasalul acestuia Hanatul Crimeii precum şi cu Ţaratul Rusiei, până când Imperiul Rus a desfiinţat prin forţă formaţia lor teritorială la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Nu este foarte clar când au început să se formeze primele formaţiuni căzăceşti în regiunea cursului inferior al Niprului, dar părerea generală este că acest lucru s-a petrecut mai înainte de invazia mongolilor din 1240. Rusia Kieveană, odată un stat puternic, s-a dezintegrat în state mai mici, iar numeroşi dintre locuitorii ei au plecat în regiunile mai sigure din stepele Niprului inferior.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

DE LA MIC, LA MARE

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

Ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare” sunt doar câteva dintre activitățile propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru sătmărenii de toate vârstele.

IFPLUSINFORMAȚIA DE DUMINICĂ

Înfințarea Casei Naționale la Satu Mare din 1935

Primăria municipiului Satu Mare a donat terenul viran din pasagiul „Dacia“. Pe acest teren va fi construit Casa Naţională, unde vor avea sediul toate Asociaţiile culturale. În această clădire va fi instalat cinematograful „Astra“ aici îşi va avea sediul Liga antirevizionistă şi redacţiile ziarelor şi revistelor româneşti din localitate.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now