Image 1
Image 2

44% dintre români nu au putut face faţă anul trecut cheltuielilor neaşteptate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform datelor Eurostat, una din trei persoane din Uniunea Europeană este incapabilă să facă faţă cheltuielilor financiare neaşteptate.

Datele din 2019 arată că 32% din europeni nu au putut face faţă unor cheltuieli neprevăzute. Este vorba de exemplu de cheltuieli precum costuri pentru o operaţie, costuri pentru înmormântare, achiziţionarea unei maşini de spălat etc.

“De la apogeul său în 2012 (40%), capacitatea de a gestiona cheltuielile neașteptate s-a îmbunătățit semnificativ. Datorită blocajului implementat în întreaga lume în 2020 pentru a încetini răspândirea rapidă a coronavirusului, capacitatea de a face față cheltuielilor financiare neașteptate este crucială, mai ales în cazul pierderii venitului”, scrie Biroul de date statistice UE.

Cele mai mari ponderi ale persoanelor care nu pot face față cheltuielilor financiare neașteptate au fost raportate în rândul gospodăriilor cu o singură persoană: 40% dintre persoanele singure nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate, în special 56% dintre persoanele singure cu copii. Ponderi mai mari s-au înregistrat la femei care se gospodăreau singure (43%) decât la bărbații singuri (36%). În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în gospodării cu doi adulți: 25% nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate.

Incapacitatea de a face față cheltuielilor financiare neașteptate a fost cea mai ridicată ca procent în Croația, iar cea mai mică în Malta. Dintre statele membre ale UE, ponderea persoanelor care nu pot face față cheltuielilor financiare neașteptate a fost cea mai mare în Croația (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia și Cipru (ambele 48%), Lituania (47%) și România ( 44%). Mai puțin de una din patru persoane nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate în Danemarca (23%), Cehia și Olanda (ambele 22%), Luxemburg, Austria și Suedia (20%, date din anul 2018), precum și în Malta (15%).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with