Image 1
Image 2

275 de bufniţe au iernat la noi în judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios
Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios

Finele lunii februarie a marcat şi încheierea ediţiei cu numărul şapte a recensământului ciufului de pădure, adică numărătoarea bufniţelor care au iernat la noi în judeţ. Odată cu intrarea în luna martie, bufniţele şi-au luat zborul din locurile în care au iernat, plecând spre zonele de cuibărire.
Potrivit informaţiilor primite de la preşedintele Societăţii Ornitologice Române, Sucursala Satu Mare, Fazekas Lorand, în acest an au iernat în judeţul nostru 275 de exemplare de bufniţe. Ornitologul ne mai spune că în anii normali, adică ani cu temperaturi normale pentru zona noastră, au fost numărate 350 până la 500 de bufniţe la noi în judeţ.
Numărătoarea bufniţelor a început în iarna lui 2011/2012, iar până în prezent au fost doi ani cu ierni în care temperaturile au mers la extrem. Este vorba de iarna 2013/2014, o iarnă blândă în care au fost numărate mai puţin de 250 de exemplare de bufniţe, respectiv iarna aceasta, 2016/2017, o iarnă friguroasă în care s-au numărat 275 de exemplare. Specialiştii au ajuns la concluzia că atât atunci când iernile sunt blânde, cât şi când acestea sunt geroase, bufniţele nu vin să ierneze la noi ci se îndreaptă spre sudul Europei.
La recensământul din acest an, în judeţul Satu Mare au fost identificate 12 colonii, majoritatea în municipiul Satu Mare, în Carei, în Dorolţ, Cărăşeu, Culciu Mic, Livada, Tiream şi Porumbeşti. Cele mai mari colonii, de 30 până la 50 de indivizi, au fost identificate în Satu Mare pe Aleea Ravensburg şi în localitatea Dorolţ. În general, aşa cum aflăm de la ornitologul Fazekas Lorand, într-o colonie sunt 10 – 15 bufniţe.
Ornitologii sătmăreni doresc să le mulţumească tuturor celor care au răspuns afirmativ apelului Societăţii Ornitologice de a contribui la numărătoarea bufniţelor.

2 comentarii

  1. 276 ca am văzut și eu una. Mai era una pe o creanga , dar aia nu se numără, trunchiul copacului fiind în județul Sălaj și doar creanga pe care stătea bufnita era în județul nostru. Sau rămâne la atitudinea celor care se ocupa de numaratoare dacă o consideră și pe dânsa.
    Când se organizează numărătoarea de furnici din județul nostru? Vreau sa particip volunar.

Lasă un răspuns

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor fi reabilitate termic

MODERNIZARE ȘI ANVELOPARE

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor fi reabilitate termic

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor avea fațadă nouă grație reabilitării termice prin care vor trece. Anunțul a fost făcut de primărița Aurelia Fedorca, în cadrul unei conferințe de presă, prin care a informat că blocurile de pe Aleea Trandafirilor, respectiv străzile Victoriei și Livezilor vor fi următoarele care vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică, prin PNRR.