Image 1
Image 2

Pandemia a lovit cotația dolarului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cursul săptămânii trecute media dolarului american a coborât de la 4,1251 la 4,0780 lei, cel mai redus nivel începând cu prima parte a lui ianuarie 2019. La scăderea dolarului au contribuit mai mulți factori. În primul rând, investitorii sunt îngrijorați de evoluția pandemiei. Pe de altă parte PIB-ul brut al SUA a scăzut în al doilea trimestru cu 32,9% în ritm anualizat, o cădere istorică. Vânzările de dolari s-au majorat și ca urmare a unui mesaj transmis de președintele Trump pe Twitter în care a afirmat că „alegerile din 2020 vor fi cele mai inexacte și frauduloase din istorie”, punând astfel sub semnul întrebării votul prin corespondență din 3 noiembrie. Declarația oferă astfel posibilitatea amân[rii alegerilor.

Euro a înregistrat cea mai bună performanță săptămânală din ultimii zece ani, de circa 5%, atingând vineri un maxim al ultimilor doi ani și jumătate de 1,1909 dolari.

Mișcările din piețele externe s-au reflectat și în cazul monedelor de la marginea zonei euro, care au cunoscut aprecieri.

După un început de săptămân[ cu o medie de 4,8276 lei, minim care nu a mai fost atins din prima parte a lunii aprilie, euro a urcat, în urma marcărilor de profit, la 4,8335 lei, pentru ca vineri să coboare la 4,8316 lei. Moneda elvețiană s-a mișcat într-un culoar mai larg decât cel obișnuit, cuprins între 1,073 și 1,083 franci/euro, iar media ei a fluctuat între 4,4812 și 4,4925 lei, săptămâna fiind încheiată la 4,4876 lei. Cursul lirei sterline a urcat de la 5,2972 la 5,3503 lei.

Aurul beneficiază de statul de „refugiu” în perioade cu turbulențe, precum cea actuală, în care dolarul se depreciază cu rapiditate. Vineri a fost atins un nou maxim istoric al gramului de aur de 259,1273 lei.

După creșterea la 2,17%, indicele ROBOR la trei luni a revenit joi la 2,15%. Indicele ROBOR la șase luni s-a oprit la 2,24%, iar cel la 12 luni s-a menținut la 2,35%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS EDUCAȚIE FINANCIARĂ

De ce majoritatea românilor nu iau decizii informate?

Trei din patru români se declară puţin sau deloc pregătiţi financiar, ceea ce are impact şi asupra perspective financiare de viitor, arată un studiu realizat de BrandBarry şi susţinut de Banca Comercială Română, cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now