Image 1
Image 2

Inspecțiile școlare nu vor mai putea fi făcute de inspectorate, ci de noul ARACIP

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspecțiile școlare nu vor mai fi efectuate de către inspectoratele școlare, ci de noul ARACIP, prevede proiectul “România Educată” pus la dispoziția Edupedu.ro de administrația prezidențială și care va fi adoptat de Guvern, săptămâna viitoare, printr-un memorandum.

Inspectoratele școlare județene se vor desființa, iar în locul lor vor fi create Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar (CJ-IP). Aceste instituții sunt fostele ISJ-uri, vor fi tot în subordinea Ministerului Educației și se vor ocupa de: rețea și infrastructura școlară; echitate și participare școlară; resursa umană și parcurs profesional; evaluări și examene naționale; management școlar; sprijin și consiliere (inclusiv prin finanțarea, aspecte juridice, resursa umană sau activități extra-curriculare).
Noul ARACIP (instituția care evaluează calitatea în învățământul preuniversitar și care acreditează școlile și grădinițele private și de stat) va fi format la nivel județean din Direcții Județene de Asigurare a Calității și Inspecție Școlară (DJACIS).

Aceste DJACIS vor realiza evaluarea instituțională a școlilor și grădinițelor, vor da acreditările și autorizările de funcționare.

Tot DJACIS din subordinea noului ARACIP vor efectua inspecțiile școlare, se arată în documentul făcut public de Administrația Prezidențială, discutat săptămâna aceasta la Cotroceni cu partidele de guvernământ, membrii comisiilor de educație din parlament și cu organizațiile neguvernamentale.
Se vor desființa și Casele Corpului Didactic, urmând a fi înlocuite de Centre Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale (CJ-FCARE).

Aceste foste CCD-uri, astăzi numite CJ-FCARE în raportul prezidențial, vor fi organizate tot în subordinea Ministerului Educației și vor realiza: cursuri de formare continuă; cursuri de formare pentru managerii școlari; cursuri de formare continuă consilieri școlari, logopezi, bibliotecari etc; curriculum și evaluare curentă (repere metodologice, sprijin cadre didactice); resurse educaționale deschise și platforme on-line; sprijin în accesarea și implementarea de proiecte (fonduri publice, europene sau private).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS HĂRȚUIRE ÎN ȘCOLI

Franța propune ca elevii agresori să fie mutați în altă unitate

Răspunsul autorităților din Educație în fața fenomenului de hărțuire din școli trebuie să fie „de neînduplecat”, declară noul ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal, potrivit FranceInfo.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now