Image 1
Image 2

SĂRBĂTOARE LA LICEU

Ziua Naţională, sărbătorită cu entuziasm la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”

Şi în acest an, Colegiul Naţional “Doamna Stanca” a ales să sărbătorească Ziua Naţională a României printr-o bogată serie de evenimente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea au fost incluse într-un proiect intitulat “Familia preotului Lucaciu, o viaţă de sacrificii şi biruinţă”.

Este vorba despre o expoziţie de desene ale elevilor pe tema Marii Uniri, respectiv o expoziţie de eseuri, respectiv un moment artistic, pregătit de elevul Adrian Feier, alături de corul clasei a X-a, al cărui coordonator este profesorul Sorin Precup.

Proiectul cultural se înscrie într-un cadru mult mai extins al activităţilor extraşcolare care se desfăşoară la Colegiul Naţional Doamna Stanca, încă din luna octombrie, fiind salutat cu entuziasm de către elevi.

De altfel, aceştia au participat în număr mare cu desene la Concursul “Marea Unire din 1918”, precum şi cu eseuri, având aceeaşi temă. De coordonarea elevilor s-a ocupat profesoara Camelia Mărcuş.

Prezentarea volumului “Constantin Lucaciu, o figură istorică necunoscută”

Un moment emoţionant al zilei de vineri a fost prezenţa drd. Adriana Zaharia, redactor-şef al cotidianului Informaţia Zilei şi Informaţia TV, în sala festivă a Colegiului Doamna Stanca, de la ora 12.00. Aceasta a prezentat, în faţa elevilor şi profesorilor Colegiului, volumul recent apărut sub semnătura sa, intitulat “Constantin Lucaciu, o figură istorică necunoscută”.

“Despre Constantin Lucaciu pot să vă mai spun că s-a implicat şi el în politica naţională, ca şi fratele său, dar el iubea adunările, exact aşa cum ne-am adunat noi astăzi, şi în trecut oamenii se adunau, ca să serbeze ceva.

El a înfiinţat Uniunea Învăţătorilor din Satu Mare, a fost preşedintele Uniunii, a fost membru al ASTREI, a înfiinţat şi un cor, iar în cartea «Biserica, Şcoala şi Armata», vede cele două biserici surori – Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă – le vede luptând împreună pentru îndeplinirea cauzei naţionale.

Este interesant punctul lui de vedere şi este interesant şi modul în care reuşea ca să se facă îndrăgit de cei care-l ascultau, de cei care-l urmau”, a transmis drd. Adriana Zaharia elevilor.

Directoarea Nicoleta Kichel a profitat de moment şi a transmis felicitări drd. Adriana Zaharia pentru volumul prezentat şi pentru discursul emoţionant. De asemenea, le-a dorit tuturor elevilor prezenţi să ajungă într-un moment al vieţii lor în care să vorbească despre munca lor, indiferent de domeniul ales, cu un asemenea devotament şi pasiune.

“Simaţi colegi, dragi elevi, ziua de 1 Decembrie este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre. E ziua în care celebrăm sentimente profunde, care ne unesc în jurul unor idealuri, generaţie după generaţie. Constituent fundamental al conştiinţei naţionale, patriotismul reprezintă componenta cea mai înaltă a demnităţii naţionale. Elementul cheie în patriotism este legat de valori. (…)

Un moment într-adevăr emoţionant, o lecţie vie de istorie, care ne-a inspirat pe toţi, atât pe elevi, cât şi pe cadrele didactice. Proiectul acesta cumva vrea să scoată în evidenţă contribuţia preotului Vasile Lucaciu şi a familiei sale la realizarea Marii Uniri, şi nu în ultimul rând, a fost subliniată şi dimensiunea europeană a activităţii preotului Vasile Lucaciu, ca promotor al valorilor şi principiilor europene”, a menţionat profesoara Nicoleta Anamaria Kichel, directoare a Colegiului Naţional Doamna Stanca.

Cântece patriotice şi depunere de coroane

Au urmat cântecele patriotice pregătite de elevele clasei a X-a A, acompaniate de folk-istul Adrian Lupescu, iar la finalul prezentării, directoarea Nicoleta Kichel, drd. Adriana Zaharia şi profesoara Mariana Tomoiagă au primit câte un frumos buchet de flori, din partea elevilor.

Manifestările patriotice de vineri de la Colegiul Naţional Doamna Stanca s-au încheiat cu depunerea unei coroane de flori la statuia Dr. Vasile Lucaciu, din Parcul Central. Au participat zeci de elevi, dascăli şi bibliotecari.

Coordonatorii proiectului sunt directoarea Nicoleta Anamaria Kichel, profesoara de istorie Gabriela Silaghi şi bibliotecara Carmen Simona Săvianu. Colaboratori ai proiectului sunt drd. Adriana Zaharia – redactor şef al cotidianului “Informaţia Zilei” Satu Mare, Maria Govor – profesor de istorie, Camelia Mărcuş – profesor de limba şi literatura română, Sorina Voropciuc – profesor de desen, Sorin Precup – profesor de religie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with