Image 1
Image 2

Ziua Internațională a Holocaustului, comemorată la Șimleu Silvaniei

In 2014 se comemorează 69 de ani de când milioanele de oameni au fost ucise cu atâta ură și bestialitate în acele vremuri.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
In 2014 se comemorează  69 de ani de când milioanele de oameni  au fost ucise cu atâta ură și bestialitate în acele vremuri.
In 2014 se comemorează 69 de ani de când milioanele de persoane au fost ucise cu atâta ură și bestialitate în acele vremuri

Duminică, 26 ianuarie în Șimleu Silvaniei a fost comemorată Ziua Internațională a Holocaustului, în cadrul evenimentului cu același nume, ajuns la ediția cu numărul IV. Omagierea a început la ora 12.00 cu un vernisaj numit sugestiv „Suferință și Speranță“, pe simezele Muzeului Memorial al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, iar mai apoi a continuat cu o ceremonie ce a avut loc la Căminul Cultural din localitate.

69 de ani de la Holocaust

În anul 2005 Națiunile Unite ale Europei aprobă data de 27 ianuarie ca ziua internațională în care evreii de pretutindeni omagiază cele șase milioane de suflete care au fost sacrificate în lagărele de concentrare naziste, din al doilea război mondial. Cu adevărat, în 27 ianuarie 1945, odată cu încheierea războiului, evreii au fost eliberați, astfel că acesta este un moment de bucurie, dar în același timp unul plin de tristețe deoarece nimeni nu poate uita genocidul care a avut loc.

In 2014 se împlinesc 69 de ani de la acest fapt istoric, de aceea tot în această zi se și comemorează milioanele de persoane care au fost ucise cu atâta ură și bestialitate în acele vremuri.

Dacă ne rezumăm doar la cele întâmplate în Transilvania, în timpul celui de-al doilea război mondial, trebuie să știm că peste 150 000 de evrei au fost luați din casele lor, obligați să își predea toate bunurile, batjocoriți, bătuți și deportați în lagărele de concentrare din Polonia, Austria și Germania. Dintre aceștia foarte puțini au reușit să se salveze, ascunzându-se prin poduri de casă, subsoluri, și alte locuri subterane amenajate ori au supraviețuit rezistând în lagăre.

Vernisajul “Suferință și Speranță”

Cu toate că acea perioadă reprezintă o pagină neagră în istoria lumii, tinerii de azi alături de reprezentanți de seamă ai comunității evreiești, din România, aleg să privească în viitor cu optimism. Acest lucru a putut fi observat prin intermediul tablourilor expuse pe simezele Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei. Copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, de la Centrul de Cultură Silvan-Art, au ales să nu mai transmită oroare ci pozitivitate prin culoare. „Viziunea acestor copii este ca o poartă deschisă. Prin lucrările lor, aceștia, arată că doresc pacea, liniștea și că nu își doresc să se mai întample niciodată așa ceva nicăieri în lume. Speranța este tema principală, din tablourile lor. Ei au vrut să scoată în evidență buna înțelegere între nații“, povestește președintele Artiștilor Plastici din Sălaj, profesorul Dumitru Costelaș.

În prezent Șimleu Silvaniei nu are o comunitate evreiască, aceasta rezumându-se la doar o singură persoană. Acest fapt demonstrează că interesul față de eveniment și dorința de bună înțelegere și pace, pornește de la toate națiile care trăiesc în acea zonă. Cu toate că evrei nu sunt în Șimleu, aici există singura sinagogă rămasă în picioare, din multele ce odată au fost în județul Sălaj. Această sinagogă s-a transformat, în anul 2005, într-un muzeu, un loc de reamintire a trecutului. A fost denumit Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Administratorii muzeului doresc să organizeze mai multe evenimente culturale pe diverse teme care să fie antepremergătoare ediției cu numărul V a Zilei Internaționale a Holocaustului de anul viitor, când se vor aniversa 70 de ani de la eliberarea evreilor din lagărele naziste. Una din dorințele cele mai mari a directorului Daniel Stejeran este atestarea muzeului de către Ministerul Culturii. „Ne dorim ca acest muzeu să fie unul interactiv, care să atragă cât mai multe persoane din toate părțile Transilvaniei și de ce nu din toată România. În anul 2014 dorim foarte mult ca Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord să fie atestat de către Ministerul Culturii. Toate acestea sperăm vor fi duse la bun sfârșit până anul viitor când vom comemora 70 de ani de la eliberarea evreilor din lagărele de concentrare naziste“, declară directorul muzeului, Daniel Stejeran.

Reprezentanți ai comunității internaționale evreiești prezenți la Șimleu

Ziua Internațională a Holocaustului este omagiată la Șimleu de patru ani de zile, iar un pilon de bază în realizarea lui a fost primăria și Consiliul Local din localitate. Ei nu s-au implicat doar financiar ci și moral. “Cu toate că m-aș fi bucurat foarte mult ca această ceremonie de comemorare să nu existe, istoria nu poate fi schimbată. România, Istrael și Polonia sunt state între care există o legătură pe care istoria ne-o relatează. Avem obligația, ca această legătură, respectiv comunitatea mare de evrei care a trăit pe meleagurile noastre să nu fie uitată ci dimpotrivă generațiile ce urmează să cunoască evenimentele bune și rele ce au avut loc în părțile noastre. Nu trebuie să uităm niciodată nedreptatea care s-a făcut atunci, acesta fiind și scopul pentru care ne-am adunat cu toții aici”, a mărturisit primarul Septimiu |urcaș.

Ediția din acest an l-a avut ca invitat și pe Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România la București, aflat pentru prima dată în Șimleu Silvaniei. Alături de el aici au mai fost prezente personalități deja familiarizate cu evenimentul, din anii trecuți: Dan Ben Eliezer, ambasadorul Istraelului în Romania la București, președintele comunității evreiești din România, Felix Kopellman, reprezentanți de seamă ai comunității evreiești din Oradea, Cluj și Satu Mare, primarul din Șimleu Silvaniei, Septimiu |urcaș și consilieri locali din Șimleu.

S-a vorbit deschis în fața publicului numeros, venit din județe precum Satu Mare, Sălaj, Bihor și Cluj Napoca, despre cele întâmplate atunci, despre nedreptatea care a avut loc și despre cum niciodată în istoria omenirii așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. “În prezent suntem conștienți că există o renaștere a tendințelor naționaliste în diferite țări europene.

Extremismul din cercurile politice de dreapta încurajează rasismul și antisemitismul. Un fenomen alarmant în zilele noastre este manifestarea în creștere a antisemitismului pe internet. Lupta împotriva antisemitismului nu este doar o problemă evreiască ci o provocare la nivel modial care afectează încă oamenii oricărei națiuni, iar cerințele acestei lupte trebuie să fie îndeplinite de către comunitatea evreiască internațională. Cei care respectă valorile morale fundamentale și liberteatea umană trebuie să își unească forțele pentru a confrunta acest fenomen. Acesta este motivul pentru care trebuie să păstrăm memoria holocaustului din generație în generație“, a spus, ambasadorul Israelului în România la București, Dan Ben Eliezer.

De asemena în cadrul ceremoniei au fost acordate două Titluri de Drepți Între Popoare oferite urmașilor de drept ai Magdalenei Capelovici și Alexandru Cherecheș pentru salvarea evreilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ambele nume ale acestora vor fi gravate și vor rămâne pentru totdeauna pe Zidul Celor Drepți din Israel.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Zeci de participanți la Șezătoarea de Dragobete din Carei

SĂRBĂTORIM DRAGOSTEA

Zeci de participanți la Șezătoarea de Dragobete din Carei

Zeci de localnici și moți din satele românești din împrejurul municipiului Carei au petrecut împreună Ziua Dragostei. Șezătoarea de Dragobete organizată la Castelul din Carei de către Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Astra, Despărțământul “Aurel Coza” Carei a adus multă bucurie celor implicați în organizare, dar și invitaților.