Image 1
Image 2

Viscolul blochează campania electorală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O nenorocire nu vine niciodată singură. Nu s-a terminat dezbaterea publică pe margine tragicului accident aviatic, și iată cu guvernul se confruntă cu o altă problemă. Iarna a venit pe neașteptate, după săptâmâni bune de vreme primăvăratică. Se părea că vor trece foarte ușor peste anotimpul rece, cu facturi mai mici și cu drumuri mai puțin distruse de diferențele de temperatură dintre noapte și zi. Brusc, o parte din țară a fost acoperită de zăpezi.

Viscolul face imposibilă circulația pe majoritatea drumurilor din sudul țării. Dorind să arate că și-a însușit criticile de pe urma modului în care a acționat săptămâna trecută, în cazul salvării medicilor pierduți în munți, guvernul s-a mobilizat exemplar. A format comitete, celule de criză, a scos armata să curețe drumruile și să salveze eventualele victime doborâte de nămeți.

Viscolul apărut pe neaștepate dă peste cap planurile partidelor pregătite să intre în campanie electorală. PNL anunțase că se va întruni la începutul lunii februarie. Premierul Ponta își programase un mic turneu prin nord-vestul țării, împreună cu câțiva europarlamentari. A rămas la București, în mijlocul troienelor, pentru a coordona coordonatorii. Pentru prima oară s-a instituit codul roșu, deși specialiștii consideră că nu era cazul. Am aflat de la premier că duminică au fost moblizate peste 8 000 de persoane, iar alți 9000 de militari erau în stare de alertă. Și-a învățat lecția ministrul Dușa, poate și restul echipei guvernamentale. Ministrul care se vede cel mai puțin este tocmai cel al transporturilor. Dacă ne uităm mai atent, ies în evidență doar miniștri PSD, începând cu premierul, vicepremierul Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Dușa. Se poate scoate capital electoral din orice catastrofă, dar de data aceasta se poate ușor remarca ostilitatea tuturor televiziunilor. Nici măcar cele apropiate PSD-ului nu se lasă impresionate de promtitudinea guvernului. Parcă se așteaptă să eșueze și de data aceasta, la fel ca în cazul acțiunii de salvare a supraviețuitorilor din munți. Nu este un moment prielnic declarațiilor politice. Dacă va continua să ningă și în zilele următoare este clar că ar trebui anulate toate reuniunile de partid. Nu cad bine. Este ca și cum ai dansa la înmormâtare. Populația nu este pregătită psihologic să acorde nici cea mai mică atenție problemelor de ordin politic.

În perioada următoare USL va întoarce cu greu valul de antipatie care s-a născut în aceste zile. S-a demonstrat pe teren că instituțiile statului sunt anchilozate, nu funcționează la nivelul așteptărilor. Opinia publică nu este pregătită să recepționeze nici mesajele opoziției. Este pusă la zid întreaga clasă politică, ea fiind responsabilă pentru toate relele care se abat asupra țării.

Se spune că Traian Băsescu ar aștepta la cotitură pentru a le aplica o lovitură adversarilor săi. Evenimentele din ultima perioadă s-ar părea că îi dau dreptate. Adevărul este că nici președintelui lumea nu-i acordă prezumția de nevinovăție. Și el face parte din sistem, și el a contribuit la disoluția instituțiilor statului. O ieșire a președintelui în aceste împrejurări ar fi la fel de nepotrivită ca a oricărui politician. Mai târziu este însă posibil ca el să acumuleze capital electoral pe seama acestor nenorociri.

Viscolul a blocat avântul electoral al tuturor partidelor. Ar trebui să fim mulțumiți dacă nu va bloca întreaga Românie.

 

Dacă partidele mici ar fi mari şi partidele mari ar fi mici

Să începem cu consecinţele reformei fiscale Ciolacu-Boloş: dacă se dă greş cu setul de măsuri propuse, PSD şi PNL se pot pregăti să facă saltul înapoi de la categoria super-greilor, de partide mari, la categoria cocoş, de partide mici. După primele măsuri prezentate “reaşezarea poverii fiscale pe criterii echitabile” pare să fie doar un slogan.