Producţia de vin din judeţ este estimată la 65.000 de hectolitri, din care 15.000 nobil
La nivel de judeţ statisticile arată că ar exista plantate peste 3.500 de hectare cu viţă de vie, din care aproximativ 2.500-2.700 de hectare sunt ocupate de via hibridă, ceea ce înseamnă aproape două treimi. Producţia de vin din judeţ este estimată la 65.000 de hectolitri, din care 15.000 nobil
În această perioadă se află în desfăşurare culesul viilor şi la noi în judeţ. Dacă în unele zone vini-viticole din ţară se vorbeşte despre producţii de vin nobil cu 20-35% mai mari în acest an faţă de anul precedent, la noi în judeţ podgorenii sunt reţinuţi în ceea ce priveşte estimările. Viticultorii sătmăreni consideră că va fi ceva mai mult vin comparativ cu anul 2012, dar nu este exclus să existe pe alocuri probleme în ceea ce priveşte calitatea.
Am luat legătura cu viticultori, dar şi cu dr. ing. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare. Redăm în cele ce urmează opiniile consemnate cu privire la producţia de struguri şi calitatea vinului care se va obţine în această toamnă.
Ploile vor imprima vinului un gust fad
Dr. ing. Ioan Cioltean ne-a spus că este nefiresc să se treacă la culesul strugurilor pentru vin în condiţiile în care în această lună mai bine de două săptămâni a plouat. Vremea capricioasă forţează recoltatul. Precipitaţiile au fost folositoare după seceta prelungită, dar era necesară căldura specifică toamnei pentru ca viile să se coacă, să acumuleze cantităţile necesare de zahăr pentru a obţine un vin bun, de calitate.
Ploile din ultimele săptămâni au făcut să se umple boabele cu apă, fapt ce a condus la diminuarea conţinutului de zahăr. Spre exemplu la Pir au fost semnalate cantităţi de zahăr sub 16 unităţi. În plus, datorită ploilor şi a vremii mohorâte au apărut boabele crăpate, şi unele boli specifice.
Cu siguranţă podgorenii nu vor spune că viile lor au fost afectate de această vreme nefavorabilă, dar sunt convingeri că vinul, calitatea lui, are şi va avea de suferit chiar dacă va avea conţinutul de alcool necesar. Gustul va fi fad, chiar greu de recunoscut la anumite soiuri.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează