Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziţie de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalaţii moderne de distribuţie borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relaţia mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitaţi: Laurenţiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegaţie sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Vara politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente organizate în timpul vacanţei parlamentare este „:coala de vară de la Băile Tuşnad”. De ani buni Viktor Orban participă cu regularitate la cursurile de vară „Tusvanyos” din staţiunea baleneară. Aflată la a 25-a ediţie, şcoala de vară a devenit foarte populară datorită unor declaraţii venite în special din partea pastorului Laszlo Tokes. Folosite ca argumente anti-maghiare de partidele naţionaliste sau cu tentă naţionalistă din România, ele nu s-au constituit într-un program foarte ferm nici în partea maghiară, nici în cea română.

Traian Băsescu s-a remarcat şi el ca un participant foarte activ atâta vreme cât a fost preşedinte. Rămas fără funcţie a devenit un politician oarecare şi prin urmare anul acesta nu a participat.

Din partea oficialităţilor române evenimentul şi-a pierdut interesul. Preşedintele Iohannis a devansat cursurile şi a făcut o vizită în Harghita şi Covasna cu câteva zile mai devreme. Actualul premier Mihai Tudose are alte preocupări şi încă nu s-a remarcat prin declaraţii politice de program. Nici Liviu Dragnea nu s-a evidenţiat prin declaraţii care să facă deliciul presei în problema maghiarimii. Mai degrabă are o poziţie permisivă datorită voturilor parlamentarilor UDMR.

Avem, aşadar declaraţii dintr-o singură parte. Viktor Orban a abordat teme de politică externă. Premierul Ungariei se declară un susţinător al preşedintelui Donald Trump, mizează pe securitatea oferită de NATO.

Dacă oficialii români sunt recunoscuţi pentru fidelitatea faţă de UE, premierul Orban se numără printre cei care critică birocratismul organismelor europene, globalismul excesiv de care profită în primul rând ţările dezvoltate.

Fără să o arate în mod deschis, Liviu Dragnea are o poziţie neaşteptat de apropiată de a premierului Ungariei în problema multinaţionalelor, a lui George Soros. Dar în timp ce Viktor Orban îşi poate transpune ideile în practică, în România deşi PSD-ALDE are o majoritate confortabilă în parlament nu poate pune în practică un program de protecţie a valorilor naţionale, de ordin economic, financiar şi chiar judiciar.

Viktor Orban devine un model „ascuns” pentru mulţi politicieni români. La fel ca Donald Trump, criticat pe faţă, însă recunoscând că sunt necesare măsurile gândite de el, mai ales în problemele migraţiei şi implicării serviciilor de informaţii în combaterea terorismului.

   Prezenţa, şi discursul lui Orban, trebuie privite şi prin prisma alegerilor de anul viitor din Ungaria. Cu greu se poate imagina o epocă post-Orban. O schimbare radicală a politicii  Budapestei este improbabilă atâta vreme cât Fidesz are o susţinere populară semnificativă.

Nu se poate face nicio apropiere cu PSD sau chiar cu alianţa PSD-ALDE, care a obţinut un scor care teoretic i-ar fi permis să ia ce măsuri dorea. Diferenţa vine din Constituţie. Ungaria este o republică parlamentară, preşedintele având un rol decorativ. În situaţia României preşedintele este cea mai importantă piesă pe tabla de şah a puterii indiferent că se află la putere sau în opoziţie. Evident, raportat la partidul său.  În România niciodată un premier nu va avea atâta putere câtă are un prim ministru maghiar. Prin urmare, Viktor Orban poate fi luat ca model mai degrabă de un preşedinte decât de un omolog constituţional al său.

Abonează-te acum Online!