00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

Vara politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente organizate în timpul vacanţei parlamentare este „:coala de vară de la Băile Tuşnad”. De ani buni Viktor Orban participă cu regularitate la cursurile de vară „Tusvanyos” din staţiunea baleneară. Aflată la a 25-a ediţie, şcoala de vară a devenit foarte populară datorită unor declaraţii venite în special din partea pastorului Laszlo Tokes. Folosite ca argumente anti-maghiare de partidele naţionaliste sau cu tentă naţionalistă din România, ele nu s-au constituit într-un program foarte ferm nici în partea maghiară, nici în cea română.

Traian Băsescu s-a remarcat şi el ca un participant foarte activ atâta vreme cât a fost preşedinte. Rămas fără funcţie a devenit un politician oarecare şi prin urmare anul acesta nu a participat.

Din partea oficialităţilor române evenimentul şi-a pierdut interesul. Preşedintele Iohannis a devansat cursurile şi a făcut o vizită în Harghita şi Covasna cu câteva zile mai devreme. Actualul premier Mihai Tudose are alte preocupări şi încă nu s-a remarcat prin declaraţii politice de program. Nici Liviu Dragnea nu s-a evidenţiat prin declaraţii care să facă deliciul presei în problema maghiarimii. Mai degrabă are o poziţie permisivă datorită voturilor parlamentarilor UDMR.

Avem, aşadar declaraţii dintr-o singură parte. Viktor Orban a abordat teme de politică externă. Premierul Ungariei se declară un susţinător al preşedintelui Donald Trump, mizează pe securitatea oferită de NATO.

Dacă oficialii români sunt recunoscuţi pentru fidelitatea faţă de UE, premierul Orban se numără printre cei care critică birocratismul organismelor europene, globalismul excesiv de care profită în primul rând ţările dezvoltate.

Fără să o arate în mod deschis, Liviu Dragnea are o poziţie neaşteptat de apropiată de a premierului Ungariei în problema multinaţionalelor, a lui George Soros. Dar în timp ce Viktor Orban îşi poate transpune ideile în practică, în România deşi PSD-ALDE are o majoritate confortabilă în parlament nu poate pune în practică un program de protecţie a valorilor naţionale, de ordin economic, financiar şi chiar judiciar.

Viktor Orban devine un model „ascuns” pentru mulţi politicieni români. La fel ca Donald Trump, criticat pe faţă, însă recunoscând că sunt necesare măsurile gândite de el, mai ales în problemele migraţiei şi implicării serviciilor de informaţii în combaterea terorismului.

   Prezenţa, şi discursul lui Orban, trebuie privite şi prin prisma alegerilor de anul viitor din Ungaria. Cu greu se poate imagina o epocă post-Orban. O schimbare radicală a politicii  Budapestei este improbabilă atâta vreme cât Fidesz are o susţinere populară semnificativă.

Nu se poate face nicio apropiere cu PSD sau chiar cu alianţa PSD-ALDE, care a obţinut un scor care teoretic i-ar fi permis să ia ce măsuri dorea. Diferenţa vine din Constituţie. Ungaria este o republică parlamentară, preşedintele având un rol decorativ. În situaţia României preşedintele este cea mai importantă piesă pe tabla de şah a puterii indiferent că se află la putere sau în opoziţie. Evident, raportat la partidul său.  În România niciodată un premier nu va avea atâta putere câtă are un prim ministru maghiar. Prin urmare, Viktor Orban poate fi luat ca model mai degrabă de un preşedinte decât de un omolog constituţional al său.

Abonează-te acum Online!