Image 1
Image 2

Utopie, naivitate sau demagogie?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cu o tematică destul de confuză, săptămâna viitoare sunt programate consultări la Cotroceni. Președintele a chemat partidele la consultări. Deși clar exprimate, temele de discuție sunt destul de confuze. Temele propuse, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, votul românilor din străinătate, sunt restanțe din fosta campanie electorală. În scurta postare de pe facebook președintele Iohannis zice: “trebuie să ne asigurăm că viitorul parlament va coopera deplin cu justiția”.

Mai trebuie adăugat că “reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni.” Utopie, naivitate sau demagogie?  Câte puțin din toate. Ce înseamnă “cooperarea deplină a parlamentului cu justiția”? Nu cumva revenirea la vechea cârdășie? Dincolo de limbajul de lemn, care cu siguranță îi aparține vreunui consilier care postează pe facebook, persistă dorința lui Klaus Iohannis de a fi un altfel de președinte.

În plus își dorește și o clasă politică perfectă, dar plasată în viitor. Abia următorul parlament va coopera deplin cu justiția. Abia în următorul parlament vor fi candidați preocupați de “buna gestionare a banului public”. Dacă își pune speranțele în viitorul parlament de ce se mai consultă cu reprezentanții celui de acum?

Teza că reformarea sistemului electoral va duce la  apariția unei noi clase politice nu este nouă. În urmă cu ceva ani se credea că introducerea votului uninominal va aduce figuri noi, curate pe scena politică. Uninominalul s-a dovedit catastrofal. Acum se mizează pe finanțare.

Dacă statul va da bani partidelor pentru campaniile electorale rezultă că în urma alegerilor vor apare cei mai cinstiți și corecți politicieni. Ei vor coopera deplin cu justiția. Ei vor gestiona banul public mai corect decât ar face-o preoții, de pildă. Ce se va întâmpla în realitate? Pe de o parte partidele vor primi bani de la buget, pe de altă parte își vor face rost și de bani negri, așa cum sunt obișnuite.

Unde greșește președintele? Este o greșeală fundamentală, de concepție. Nu candidații, evident cei care vor câștiga, trebuie să fie preocupați de gestionarea banului public, ci banul public trebuie să fie cheltuit conform legii. Iar cei care eventual veghează la corecta lor gestionare sunt reprezentanții instituțiilor, începând cu DNA, Curtea de Conturi etc. Poate că președintele gândește în felul acesta, dar textul de pe facebook sună altfel. Este pură demagogie.

O preocupare constantă a partidelor, în particular a lui Klaus Iohannis, ține de votul românilor din diaspora. Faptul că victoria în alegerile prezidențiale s-a datorat diasporei, deci alegătorilor care nu au putut vota, îi fascinează pe liderii politici. Fiecare partid tânjește după acele voturi, presupunând că ele asigură victoria în alegeri.

De aici vine marele interes pentru diaspora, nu din grija față de soarta celor care și-au luat lumea în cap ca să-și câștige existența. De fapt, partidele, mai precis și candidații, inclusiv cei prezidențiali, sunt interesați de voturile românilor din străinătate, nu de soarta lor. De exemplu chiar în aceste zile guvernul se străduiește să găsească o modalitate de a le impozita veniturile. Vor mai vota aceștia cu PSD?

Este posibil ca partidul lui Ponta să nu fie deloc interesat de obținerea voturilor din diaspora. De regulă ei votează cu dreapta. Prin urmare, această problemă rămâne exclusiv o preocupare a PNL.
Așteptate cu mare interes, consultările de la Cotroceni, nu au dus la rezolvarea marilor probleme. Rămân simple gesturi politice.