Image 1
Image 2

Update: Cum s-au desfăşurat alegerile la UDMR Satu Mare?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

UDMR este primul partid din Satu Mare care şi-a desemnat candidaţii la alegerile parlamentare care vor avea loc în 6 decembrie 2020. Şedinţa a avut loc luni, 5 octombrie şi a durat aproximativ trei ore şi jumătate. UDMR şi-a ales candidaţii pe locurile eligibile. Astfel, la Senat a fost reconfirmat ca şi candidat senatorul Turos Lorand (foto). La Camera Deputaţilor au fost desemnaţi Magyar Lorand, Nagy Szabolcs şi Szocs Peter, în ordinea numărului de voturi. Deputatul Erdei D. Istvan a renunţat la candidatură, după 5 mandate deţinute în ultimii 20 de ani.

În cursul zilei de marţi, 6 octombrie, am primit mai multe detalii de la UDMR.

 

Consiliul Delegaţilor Judeţeni a votat candidaţii pentru alegerile parlamentare

Consiliul Delegaţilor Judeţeni s-a întrunit luni pentru a clasa candidaţii pentru funcţiile de senatori şi deputaţi. Candidat pentru Senat a fost desemnat Turos Lóránd care a fost prezent şi până acum în camera superioară a Parlamentului, iar pentru Camera Deputaţilor au fost numiţi deputatul Magyar Lóránd, managerul judeţului şi preşedintele executiv al UDMR Satu Mare, Nagy Szabolcs, respectiv Szőcs Péter, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare şi liderul fracţiunii consilierilor locali din cadrul UDMR Satu Mare.

Înainte de luarea deciziilor, delegaţii au fost salutaţi de Hegedűs Csilla, vicepreşedinte executiv al organizaţiei naţionale a UDMR, care a felicitat organizaţia locală pentru rezultatele excelente obţinute la alegerile locale. Potrivit afirmaţiilor sale, secretul succesului a fost munca, în multe localităţi ale judeţului nefiind nevoie nici măcar de campanie electorală, deoarece ultimii patru ani au fost garanţia realegerii.

Pataki Csaba, preşedintele UDMR la nivel judeţean şi Kereskényi Gábor, preşedinte UDMR la nivel municipal, au subliniat şi ei în discursurile lor de întâmpinare rezultatele bune obţinute la alegerile locale, menţionând însă că  acum au o altă sarcină: încercarea de a obţine posturi de viceprimar pentru toate comunele şi oraşele din judeţ în care populaţia de etnie maghiară prezintă un procent semnificativ, dar unde nu s-a reuşit câştigarea primăriei.

Şedinţa a continuat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale actualilor parlamentari.

În discursul său, Erdei D. István şi-a luat rămas bun anunţându-şi retragerea şi, în acelaşi timp, pensionarea sa, după cinci mandate şi douăzeci de ani de muncă la Bucureşti. Acesta a menţionat însă că îşi doreşte să rămână membru activ al organizaţiei.

Magyar Lóránd a vorbit atât despre munca din comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, cât şi despre demersurile prin care a facilitat progresul fermierilor din România, respectiv al celor din judeţul Satu Mare.

Pe lângă activitatea comisiei, senatorul Lóránd Turos a vorbit şi despre dificultăţile cauzate, în primul rând, de numeroasele schimbări ale guvernelor din ultimii ani.

În prezentarea candidaţilor, s-a acordat o atenţie majoră celor doi candidaţi noi. Magyar Lóránd şi Turos Lóránd şi-au dovedit deja abilităţile, fapt pentru care delegaţii au fost mult mai interesaţi de planurile lui Nagy Szabolcs şi Szőcs Péter.

Cu o experienţă de 13 ani în cadrul UDMR şi 6 ani de preşedinţie executivă, Nagy Szabolcs consideră că este un bun cunoscător al problemelor localităţilor din judeţ, fapt pentru care ar fi un reprezentant eficient al sătmărenilor la Bucureşti. În calitate de deputat, Szőcs Péter îşi doreşte să  soluţioneze, în primul rând, problemele transportului în comun, dar şi să facă demersuri pentru asigurarea finanţării din bugetul naţional al instituţiilor de cultură sătmărene – Filarmonica Dinu Lipatti şi Teatrul de Nord. 

În urma voturilor s-a constatat că majoritatea delegaţilor au votat în favoarea lui Turos Lóránd, singurul candidat pentru Senat, respectiv 124 din cei 129 de delegaţi l-au susţinut pe Magyar Lóránd. Situaţia s-a arătat puţin mai dificilă în cazul lui Nagy Szabolcs şi Szőcs Péter: la primul tur, amândoi au obţinut câte 66 de voturi, astfel lupta continuând. Cu toate că numărul delegaţilor a scăzut, consiliul nu şi-a pierdut dreptul la decizie, încheind turul doi cu 41- 41 de voturi, decisiv fiind abia al treilea tur, unde câştigător a ieşit Nagy Szabolcs cu 42 de voturi, faţă de cele 40 obţinute de Szőcs Péter.

 

6 comentarii

  1. @zoli ! , nu ma baga printre UDMR-isti, Eu sunt singurul conservator independent !!!. Nu am fost niciodata membru UDMRai si nici al unui alt partid !!!. Cert este faptul ca fara UDMRai nu se poate face politica in romanica deoarece cam toti tin la UDMRai pt. ca au nevoie de acesta !!!.

  2. Daca Erdei a renuntat f.bine si asa a fost doar umplutura A facut doar din rusine: Turos L ce a facut ptr. judet ?? Nimic ….a hibernat numai patru ani in parlament pe banii statului Si-a aratat peste tot numai inganfarea si aroganta(bine ca n-a plesnit) in rest zero. Se vede ca GASCA bazata pe prietenie si intelegeri subterane merge mina-n mina si impart functiileDeci functioneaza Nu spune nimeni cine ,cum,de ce ,si pe ce baza au fost selectionati Numirile s-au facut intre ei *gasca**DacBulibas???Slaba reprezentare!!!

Lasă un răspuns

Connect with