Image 1
Image 2
Ciornă automată

Unul din cei mai temuţi generali SS era născut în Ardeal

Artur Phleps
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Artur Phleps
Artur Phleps

Unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istoria saşilor ardeleni a devenit un criminal de război în toată regula după ce s-a înrolat în Waffen SS. Generalul Artur Phleps a devenit un motiv de ruşine, din cauza crimelor de război comise în fosta Iugoslavie.

Artur Phleps s-a născut în anul 1881, în localitatea Biertan, din judeţul Sibiu. A devenit student al Academiei Militare Imperiale din Pressburg, Bratislava de azi. La finalul cursurilor, a fost trimis ca ofiţer în Tirol, apoi a fost admis la cursurile Academiei Militare Tereziene, cea mai renumită şcoală militară din Austro-Ungaria, unde erau pregătiţi ofiţerii superiori.

La izbucnirea Primului Război Mondial, Artur Phleps a fost trimis să lupte pe frontul din Serbia, apoi în iarna 1914-1915 a devenit ofiţer pe frontul din Galiţia, în Carpaţi, unde a luptat împotriva armatei ţariste. Tânărul ofiţer sas a fost trimis în 1915, după intrarea Italiei în război împotriva Puterilor Centrale, să lupte în Alpi, iar în 1916 a fost transferat din nou în Carpaţi, pentru a lupta împotriva Armatei Regale Române. În ianuarie 1917, el a ajuns din nou în Tirol, unde s-a distins prin vitejie. Artur Phleps fusese înaintat la gradul de locotenent-colonel, iar la finalul războiului, după destrămarea Austro-Ungariei, s-a întors în Transilvania.

General al armatei române

În 1918, a preluat comanda Gărzii Naţionale Săseşti, un corp de armată care a luptat alături de Armata Regală Română şi de Garda Naţională Română, condusă de locotenent-colonelul Florian Medrea, împotriva armatei Republicii Ungare a Sfaturilor, care invadase Transilvania. Artur Phleps a fost avansat la gradul de colonel de către Regele Ferdinand I al României, după ce, printr-o acţiune curajoasă, la trecerea Tisei, a salvat armata română care a ocupat apoi Budapesta. La finalul campaniei din 1919, Artur Phleps a fost înrolat în Armata Regală Română. Este cel care a transformat Vânătorii de Munte din România într-o armă de elită. În anii 1930, avansat la gradul de general, el a devenit consilierul militar al Regelui Carol al II-lea. Însă a criticat deschis camarila regală şi a fost trecut în rezervă.

Criminal nazist de război

În acest context, Artur Phleps a cerut să servească în armata germană. Cei născuţi în afara graniţelor Germaniei erau automat înrolaţi în trupele Waffen SS. Generalul român Artur Phleps a devenit astfel colonel german, în cadrul Diviziei Viking. Iniţial a fost trimis pe frontul de Est, apoi, după ce a primit rangul de general SS, a fost trimis să lupte împotriva partizanilor din Balcani. Vreme de trei ani, Artur Phleps a fost cel mai de temut adversar al lui Iosip Broz Tito. Unităţile comandate de el, Divizia SS Prinz Eugen şi apoi Corpul V de Vânători de Munte, erau renumite prin duritate.

În iunie 1944, Artur Phleps a fost transferat în România, pentru a organiza evacuarea populaţiei săseşti şi şvăbeşti din Transilvania şi Banat, în faţa înaintării trupelor sovietice. În 21 septembrie 1944, a fost capturat de sovietici în Şimand şi executat.

Ciornă automată

2 comentarii

  1. “În iunie 1944, Artur Phleps a fost transferat în România, pentru a organiza evacuarea popu.laţiei săseşti şi şvăbeşti din Transilvania şi Banat, în faţa înaintării trupelor sovietice”.P.S: Unii dintre ei n-au mai reusit sa fie evacuati (ghinion)iar apoi sa unul de-al lor sa ajunga presedinte al Romaniei(ghinion?)!

  2. “În iunie 1944, Artur Phleps a fost transferat în România, pentru a organiza evacuarea populaţiei săseşti şi şvăbeşti din Transilvania şi Banat, în faţa înaintării trupelor sovietice”.P.S: Unii dintre ei n-au mai reusit sa fie evacuati (ghinion)iar apoi sa unul de-al lor sa ajunga presedinte al Romaniei(ghinion?)!

Lasă un răspuns