Image 1
Image 2

Unii sătmăreni nu dau marfa de pe tarabe pe toate bunătăţile din supermarketuri

Spre bucuria comercianţilor din pieţele sătmărene, vremea s-a mai încălzit în ultimele zile şi statul la piaţă la tarabă nu mai e chiar aşa de dificil ca atunci când mercurul în termometre stă cât e ziua de lungă în jurul valorii 0 sau chiar mai puţin. Tarabele sunt pline, clienţii ce-i drept destul de puţintei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spre bucuria comercianţilor din pieţele sătmărene, vremea s-a mai încălzit în ultimele zile şi statul la piaţă la tarabă nu mai e chiar aşa de dificil ca atunci când mercurul în termometre stă cât e ziua de lungă în jurul valorii 0 sau chiar mai puţin. Tarabele sunt pline, clienţii ce-i drept destul de puţintei.

Marţi pe la prânz am fost în Piaţa de alimente nr. 1 din Satu Mare pentru a vedea la ce preţuri sunt legumele, fructele şi zarzavaturile şi mai ales cât de mulţi sătmăreni ies la piaţă la cumpărături.

Produse de pe meleagurile judeţului

Nu-s mulţi cumpărătorii, o mărturisesc chiar şi vânzătorii din piaţă, dar cei ce s-au obişnuit totuşi să iasă aproape în fiecare zi la piaţă nu dau marfa de pe tarabe pe toate bunătăţile din supermarketuri. Tarabele abundă în legume şi zarzavaturi, dar şi multe citrice, aduse de peste hotare. Printre produsele de pe meleagurile judeţului nostru, în Piaţa Mare găsiţi cartofi la 2 – 2,5 lei kilogramul, ceapă la 4 lei un kilogram, ridichi negre – recomandate în această perioadă scobite şi cu miere în ele pentru a scăpa de tuse, la 5 lei bucata. Morcovii se vând la 3 – 4 lei un kilogram, pătrunjelul costă 10 lei aceeaşi unitate de măsură, ţelina e 5 lei o bucată, ridichile albe 5 lei legătura, iar ridichile roşii 2 – 3 lei o legătură. Varza e oferită la 3 lei kilogramul, gulia la 4 lei bucata, fasolea la 10 lei litrul. O legătură de ceapă verde costă 3 lei, iar ardeiul se vinde la 1 leu bucata. Usturoiul costă 20 de lei kilogramul. Salata verde costă 4 lei, iar cei care doresc vinete proaspete aduse din Italia îşi pot cumpăra din Piaţa Mare la 15 lei kilogramul.

Majoritatea fructelor de pe tarabe sunt din Spania şi Italia

Aşa cum notam mai sus, citrice sunt din belşug în pieţe, dar şi alte fructe din import. Strugurii din Moldova costă 10 lei kilogramul, cei din Italia sunt oferiţi la 14 lei aceeaşi unitate de măsură. Lămâile din Spania sunt la 8 lei un kilogram, clementinele spaniole la 7 – 8 lei/kg, kiwi din Italia costă 8 lei un kilogram, grapefruit-ul 7 lei, tot din Italia, portocalele din Spania se vând la 7 – 8 lei kilogramul, rodiile din Spania costă 10 lei. Căpşunile din Spania sunt oferite la 30 de lei kilogramul.

Oamenii se feresc de răceală şi gripă consumând miere

Foarte mulţi sătmăreni s-au obişnuit să îşi ia de-ale gurii din piaţă pentru că, ne spun ei, aici sunt mai multe produse bio. Multă lume caută apicultorii. Am povestit şi noi puţin cu Gheorghe Pop, care are 70 de familii de albine la Măriuş şi o experienţă bogată în activitate, din 1983 încoace. Oferă miere polifloră la 25 de lei kilogramul, miere de salcâm la 35 de lei kilogramul, miere de mană la 35 de lei un kilogram, miere de tei la 30 de lei kilogramul şi sirop natural de miere cu cătină la 20 de lei 330 ml. Ne mărturiseşte că toate produsele joacă un rol important în creşterea imunităţii, motiv pentru care multă lume din oraş vine la taraba sa pentru a se feri de răceală şi gripă consumând miere şi produse de sezon, toate având ca ingredient principal mierea.

“Şi adulţii, dar şi copiii consumă de exemplu acum, iarna, mult sirop de cătină ca să se ferească de răceală. La adulţi e recomandat 3 – 6 linguri pe zi, iar la copii 3 – 6 linguriţe, fie băute aşa, fie diluate în apă minerală. Celor care vor să scape de tuse şi de răceală le recomand să consume mierea de salcâm”, ne mai spune apicultorul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with