09.04.2020a 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 03.30 Concurs d epescuit la Turulung 04.40 Festival de teatru 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Creşterea oilor şi urgenţele sezonului 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 09.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 10.50 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Fotbalul este suspendat în această perioadă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 16.20 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Unicitatea sărbătorii Floriilor. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Unii candidaţi la titularizare au doar modul psihopedagogic cu maximum 3 ore de predare

Scris de Vasile Nechita, 20 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Absolvirea modulului psihopedagogic în facultate este cel care dă dreptul oricărui licenţiat să intre în examenele şi concursurile de angajare în şcoală. Un modul în urma căruia “întâlnirea dintre studenţi şi elevi se poate întâmpla în maximum 1-3 ore de predare”, a avertizat fostul secretar de stat responsabil de preuniversitar Oana Badea.

Ea a atras atenţia că în legea în vigoare încă există soluţia înfiinţării masteratelor didactice, pe model finlandez, refuzată însă cu obstinaţie de universităţi, de 8 ani. “Acum, studentul se duce să facă modulul în ultimă instanţă. Se gândeşte: dacă nu pot să mă angajez pe undeva, hai să îmi lipesc modulul ăsta, că poate nu găsesc nimic şi mă duc să iau nişte ore în învăţământ. Înainte, şi profesorii le spuneau: hai, că nu strică să ai şi patalamaua asta”, a declarat Oana Badea.

Oana Badea a vorbit despre principala problemă al cărei simptom îl tratăm astăzi, prin interdicţia aplicată retraşilor din titularizare de a folosi acest examen pe care l-au abandonat pentru a se angaja ca suplinitor.
“Tema centrală este formarea iniţială a cadrului didactic”, a avertizat Badea. Acum, absolvenţii de facultate care au modulul psihopedagogic făcut – deci pot să participe la examenele de angajare în şcoală – au o practică de predare făcută în facultate de “maximum 3 ore”, a precizat ea.

Revenind la examenul de titularizare şi la interdicţia de a se angaja impusă celor care s-au retras din examen, Oana Badea a declarat pentru Edupedu.ro că “ei s-au retras din concurs pe baza unei proceduri parte a metodologiei care le dă acest drept. Dacă în anii anteriori, 2018, 2017, au o notă peste 5 la examenele de titularizare, ei nu pot fi îndepărtaţi de la luarea prin suplinire a unor posturi, fracţiuni de posturi, pentru că ei pot folosi nota din anii anteriori”.

După 1 septembrie se organizează concursuri în şcoli

Fostul secretar de stat a atras atenţia că “cei care au ieşit din concurs pot să fie suplinitori, pentru că după 1 septembrie se organizează concursuri la nivelul unităţilor de învăţământ, alte concursuri, când suntem deja în interiorul anului şcolar. Acele concursuri sunt pentru ocuparea posturilor rămase libere după toate etapele calendarului de mobilitate de personal şi se fac atât pentru calificaţi, cât şi pentru necalificaţi, într-o ordine firească: numai în ultimă instanţă, când nu ai pe cine pune în faţa elevilor, testezi nişte necalificaţi. Cum îi poate opri să participe la un nou concurs, în toamnă, pe cei care au ieşit din examen?”

În ceea ce priveşte posibilitatea ca printre cei care s-au retras din examenul de titularizare să fie şi persoane cu note mari la examenele din anii trecuţi de titularizare, care să-şi făcut calculul “cu subiectele de anul acesta nu voi putea lua notă peste cea din trecut”, Oana Badea a declarat, pentru Edupedu.ro: “Dacă iei o notă la examenul de titularizare din anul în curs, eşti în ordinea de priorităţi la alocarea posturilor sus. S-ar putea să fi luat 8.00 anul trecut, dar un contracandidat cu nota 7.50 anul ăsta este posibil să ia postul pe care îl vizezi. Posturile la titularizare se ocupă prioritar de către cei care au note peste 7 la examenul în curs. În ierarhia Ministerului Educaţiei, prioritatea absolută o au candidaţii care participă la examen anul acesta”.

Masteratul didactic introdus prin legea educaţiei în 2011 nu a fost operaţionalizat la nivel naţional niciodată. Precizăm, însă, că numeroşi profesori avertizează în fiecare an că există şcoli care “ascund” posturi şi nu le scot la concurs, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru profesori care le sunt apropiaţi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.