Image 1
Image 2

Un referendum cu două întrebări?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urmă cu un an s-a iscat o dispută despre acordarea dreptului homosexualilor de a se căsători și a-și întemeia o familie. Biserica Ortodoxă a reacționat dur și a început să adune semnături pentru stârpirea acestei deviații și respectarea familiei tradiționale. PSD a intuit valoarea acestei campanii și s-a raliat demersului creștinesc. O vreme subiectul uitat, brusc apare Liviu Dragnea și anunță că referendumul va fi organizat în ultima duminică din septembrie sau prima duminică din octombrie.
    Prin urmare se intră în campanie electorală. Apare însă o problemă de strategie. Cum regula generală este ca toate propunerile PSD-ului să fie contestate de opoziție și președinte, cine va fi “pentru” și cine “împotrivă”? Se va întâmpla minunea ca toată lumea să fie de acord și doar o minoritate minusculă să se opună?


    Politico-strategic lucrurile par complicate.
    Referendumul anunțat de Dragnea pentru septembrie sau octombrie cade ca un colac de salvare pentru PSD. Este antidotul împotriva mitingului de un milion de persoane din august. Dacă opoziția va aduna zeci sau sute de oameni în piață, este de presupus că PSD, în numele sfintei familii tradiționale, va aduna la rându-i alte zeci sau sute de mii de persoane.
    I se poate reproșa guvernului ceva? Desigur, costurile uriașe aruncate într-o acțiune populistă. Biserica, pe bună dreptate, s-a opus, a adunat semnături, dar lucrurile se puteau opri aici.
    PSD, se cunoaște, a reușit să-și apropie preoțimea bisericii ortodoxe. Deși nu îndeajuns, a susținut revendicările BOR, prin fonduri pentru reparații sau ridicarea de noi biserici, prin ajutoare pentru preoți și personalul clerical, prin tot felul de acțiuni din care, electoral, partidul a avut de câștigat. PNL are o anumită relație cu preoțimea, dar la nivel personal, nu instituțional. La rândul lor, partidele mai noi nu au intrat în grațiile înaltelor fețe bisericești.
    Președintele Klaus Iohannis în această perioadă va fi pus oarecum pe tușă. Are o relație corectă cu biserica națională, dar este de altă confesiune. Și va fi greu să se opună organizării acestui referendum, iar în timpul campaniei nu va avea cum să îndemne lumea să nu se prezinte la vot.
    De fapt, aici este cheia ascunsă, perversă, a acestui demers politic de o subtilitate machiavelică.
    Liviu Dragnea a continuat să declare că nici după revocarea șefei DNA,  Partidul Social Democrat nu a renunțat la ideea suspendării președintelui. Dacă dorește să meargă până la capăt, următorul pas ar putea fi declanșarea procedurii de suspendare a președintelui și organizarea referendumului pentru demitere concomitent cu referendumul pentru familie. Un referendum cu două întrebări? Un adevărat balaur cu două capete. La fel a procedat și Traian Băsescu când a fost organizat referendumul pentru demiterea lui: a pus o întrebare cu reducerea numărului de parlamentari. Deci precedentul există.
    Este lovitura politică a anului. PSD riscă și câștigă sau riscă și pierde? Dacă lumea nu se prezintă la referendumul familiei, în primul rând pierde Biserica Ortodoxă. Dacă prezența la vot este suficient de mare pentru validarea referendumului, șansa ca președintele Iohannis să fie demis este foarte mare.
    Va merge atât de departe PSD? Dacă relațiile dintre Liviu Dragnea și Klaus Iohannis vor continua să fie la fel de încordate ca până acum, cu siguranță lupta politică se va transforma într-un măcel.

1 comentariu

  1. Acest referendum daca se va face va fi o porcarie, o risipa de bani deoarece cu privire la familie se cunoaste rezultatul inainte. BOR-ul manipuleaza masele indoctrinate, indobitocite. In privinta lui Iohanescu ramane sub semnul intrebarii. Un referendum mai chibzuit ar fi daca dorim sau nu sa primim imigranti pe modelul Ungariei. Dar pana cand ne ocupam doar cu “…cine cu cine…” sa se casatoreasca si cum sa se casatoreasca pana atunci nu meritam sa existam pe lumea asta. Daca bunul Dumnezeu i-a facut pe unii homosexuali ( creatia Domnului !) atunci de ce nu-i puteti accepta ?. Ce ma doare pe mine ca acestia se casatoresc intre ei ?, E treaba lor !. Ce atata discriminare. Degeaba vreti sa le impuneti sau sa-i calcati in picioare ca de ei tot nu veti scapa !. Vor exista tot intre noi si daca nu se vor casatori vor trai in concubinaj. Ca urmare sub nici o forma nu rezolvati nimica !. Este doar o chestiune de timp.

Lasă un răspuns

Connect with

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.