Image 1
Image 2

Un raport secretizat despre corupția în UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dintre toți candidații pentru Parlamentul European Traian Băsescu lasă impresia că este cel mai bine informat. Folosindu-se de experiența lui în plan extern, de participant la multe decizii luate în cadrul Consiliului European, fostul președinte oferă informații din interior, care nu par să fi ajuns la urechile opiniei publice.

Aflăm astfel că există un raport secretizat despre fraudarea fondurilor europene în toate statele UE.

  Potrivit datelor ascunse, din cele 1.200 de miliarde de euro se fură 120 de miliarde. Dacă raportul ar fi făcut public ar reieși că nu se fură doar în amărâta de Românie, ci în toate statele.

Mult se fură acolo unde sunt bani mulți. România pe de o parte este acuzată că nu reușește să acceseze fondurile europene, pe de alta este acuzată că fraudează fondurile. Reiese de aici că se accesează puțin, dar se fură mult.

Cei care au ascuns datele raportului s-ar fi îngrozit de cele constatate și rând pe rând au cerut să se mai aranjeze cifrele, dar rezultatul a fost același. În cazul în care va ajunge eurodeputat, Traian Băsescu afirmă că va cere desecretizarea raportului. În acest fel se va vedea că România nu este singura țară care fură. Nu mai întrebăm de ce nu a făcut public acest lucru când a fost președinte, acceptând să fie pusă la zid România.

Următorul președinte cu siguranță este la curent cu datele raportului secretizat. Klaus Iohannis nu va deschide acest subiect din simplul motiv că tema lui de campanie este corupția din România, nu din UE. Se poate scoate capital electoral punând în contrast corupția de la noi cu cinstea și corectitudinea din restul UE. Dar oricum cele 120 de miliarde care se fură anual se regăsesc altundeva decât în România. Ceva mărunțiș se mai rătăcește și pe la noi, dar cum majoritatea proiectelor cu fonduri UE sunt executate de multinaționale se înțelege că tot spre vest merg și roadele fraudării.

România, mai cu seamă PSD, nu-și poate permite abordarea unui asemenea subiect. Nici PNL sau USR-PLUS nu pot dezbate subiectul fraudării fondurilor europene la nivelul UE. Doar un partiduleț ca PMP, beneficiind de experiența fostului președinte, poate pune în discuție publică o astfel de problemă. Partidul lui Traian Băsescu nu are nimic de pierdut. Aflat la limita pragului electoral, PMP poate sălta peste 5% cu condiția implicării fostului președinte. Și iată că se implică, “dând din casă”, cum se spune. Va face același lucru și în ceea ce privește politica internă?

Nimeni nu știe mai multe lucruri despre modul în care a funcționat “statul paralel”, nimeni nu știe mai mult despre binomul SRI-DNA, despre abuzurile și arestările la comandă decât cel care a condus România timp de zece ani, iar “sistemul” s-a perfecționat în timpul regimului său.

În jurul acestui subiect gravitează PSD și ALDE, care nu se bucură de credibilitate, dat fiind faptul că liderii acestor partide au ei înșiși probleme juridice.

PNL și USR-PLUS nu sunt interesate de abuzuri, ci doar de corupția din rândul PSD și ALDE. Într-o astfel de situație PMP devine vârful acului balanței. Dar, așa cum spune mereu Traian Băsescu, PMP este prea mic pentru un război atât de mare. Îi lasă pe alții să-și bată capul, sau chiar să-și rupă gâtul, cu probleme controversate în sine.

În pragul unei crize politice

“Lupul schimbă părul, dar năravul ba”, zice un proverb. Numai că aici este vorba despre doi lupi. Sau poate despre trei lupi, unul pândind din tufișul de la Cotroceni. Sau poate că nu este vorba doar despre un lup tânăr și o vulpe bătrână.