Image 1
Image 2

Un premiu şi un trofeu pentru anticorupţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timp ce preşedintele Klaus Iohannis este plecat în Germania pentru a primi, în numele României, un premiu pentru consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţie, în ţară continuă obişnuita luptă între un grup de politicieni şi DNA. Simplă coincidenţă, tocmai acum deputatul Sebastian Ghiţă a ieşit din pluton şi o acuză direct pe şefa DNA. Cum să crezi în coincidenţe?

Printr-un autodenunţ făcut la Procuratura Generală, el afirmă că în urmă cu patru ani, în sediul guvernului, împreună cu premierul Ponta şi un grup de oameni, au falsificat un raport privind teza de docorat a Laurei Codruţei Kovesi. El lasă să se înţeleagă că teza este plagiată, dar acel grup a considerat că este bine să ascundă acest lucru. După patru ani, a ajuns la concluzia că toţi cei implicaţi sunt vânaţi de DNA pentru a se şterge orice urme. Ca în filme. Povestea este cam cusută cu aţă albă. Dacă ar fi reală, este greu de crezut că nu s-ar fi folosit de ea până acum.

Se observă că până acum politicienii acuzau la modul general că sunt victime ale unor răzbunări politice,  că li se fac dosare politice, iată că, în prag de campanie electorală, ei s-au hotărât să iasă la atac direct, fără menajamente. Nu mai este ca la alegerile locale. Atunci, în faţa DNA, ripostele erau timide. Miza nu era atât de mare. Situaţia se schimbă. Alegerile parlamentare sunt decisive. Pe de o parte există o competiţie între partide, pe de altă parte, între cei care vor să prindă un loc eligibil pe listele electorale.

Chiar dacă nu pare să aibă vreo importanţă, contează cine vor fi viitorii parlamentari, contează calitatea lor, dar şi integritatea lor. Pe măsură ce dispar indivizi corupţi din poziţii-cheie, se face un pas mic pentru consolidarea statului de drept. În acest  sens trebuie privită lupta împotriva corupţiei. Scoaterea rând pe rând a corupţilor din sistem, nu neapărat printr-o sentinţă definitivă, ci prin acţiunea procurorilor DNA, este, deocamdată, singura metodă practică. Mai târziu pot veni şi sentinţele definitive şi irevocabile. Sau nu vor veni, în unele cazuri, pentru că metodele  de a fura au fost atât de subtile, încât indivizi despre care toată lumea ştie că sunt corupţi nu pot fi dovediţi. Majoritatea cazurilor sunt de acest fel. Aşadar, contează scoaterea lor din sistemul public.

Tot ieri, a fost convocat la DNA copreşedintele PNL, Vasile Blaga. De ani buni despre Blaga se vorbea că este o persoană foarte influentă şi îşi exercita această influenţă în mod subtil. Cu alte cuvinte, făcea trafic de influenţă la greu.

Scoaterea lui de la conducerea PNL, după ce a fost pus sub control judiciar, reprezintă o cotitură majoră nu doar a partidului. Întreaga  scenă politică se clatină. Vasile Blaga este unul dintre ultimii reprezentanţi rămaşi în picioare dintr-o generaţie politică veche, dominată de o anume mentalitate. Colegii lui de negocieri în spatele uşilor închise au dispărut. Viorel Hrebenciuc, Verestoy Attila, Radu Ruşanu, Bogdan Olteanu,  Elena Udrea, Ioan Olteanu, Ilie Sârbu, şi nu în ultimul rând Traian Băsescu, şi altora mai puţin cunoscuţi, li s-au tăiat crengile de sub picioare. Vasile Blaga este un adevărat trofeu cu care se poate lăuda DNA. Este un moment crucial pentru PNL, care pierde un bun organizator, dar şi pentru preşedintele Iohannis.

Aceeaşi curăţenie s-a făcut şi la nivel local. Numărul baronilor locali s-a redus, fără a dispare cu totul. Lupta anticorupţie este un proces de durată, care în mod inevitabil, va produce şi victime colaterale. În niciun caz, un Sebastian Ghiţă nu este victimă colaterală. Fără să fie o persoană cu o funcţie oficială, el a avut o influenţă covârşitoare la nivelul deciziilor la vârf. Autodenunţul său, atacul său direct la şefa DNA, nu poate fi ignorat. El poate da naştere la un curent, general în care să se înscrie persoane aflate în tabere diferite. Băsescu, Tăriceanu, Ghiţă, Ponta, Dragnea, poate şi Blaga, uniţi de acelaşi interes, pot declanşa un adevărat taifun pe scena politică, pe termen scurt, cu consecinţe imediate. Pe termen lung, fără să ştim pentru ale cui merite, contează ca premiul pentru consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, să fie primit de preşedintele Iohannis pe bune. Să nu fie un simplu premiu de încurajare, la fel cum eliminarea lui Blaga să nu fie doar o contramăsură la campania pornită împotriva  DNA.

Parlamentul European și Inteligența Artificială

Creșterea explozivă a populismului, mai degrabă de dreapta decât de stânga, este alimentată de neputința guvernelor de a găsi o rezolvare a complexelor probleme apărute în mod neașteptat, pandemie, război, criza resurselor.