Image 1
Image 2

Un nou premier, o nouă retorică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Gabriel Oprea a fost un politician discret. Ieșind foarte rar la declarații, a greșit foarte rar. A spune că și-a creat un stil era prea mult spus. Mai degrabă s-a lăsat condus de proceduri. Și-a impus să nu participe la dezbaterile zilnice, nu a comentat ce fac alții, nu a atacat și nu a fost atacat decât sporadic. Și-a ales drept motto, ca să nu spunem slogane, “interesul național” și “sunt un om care mă țin de cuvânt”. Odată cu desemnarea lui ca prim ministru interimar, Gabriel Oprea a ieșit din tăcerea impusă și a stat la taifas câteva ore la o emisiune de televiziune.

Și nu la una pro-guvernamentală, ci la televiziunea anti-Ponta sau pro-Iohannis, cum vrem să-i zicem.
Gabriel Oprea are o filozofie proprie. Ca fost militar, din prima a declarat că va coborî milităria din pod. Va conduce guvernul “după proceduri”. Militarizarea unui guvern, care este, totuși, a lui Victor Ponta, duce la concluzia că există o oarecare indisciplină. Tot ce-i posibil. Probabil că mai sunt în politica europeană foști generali, dar moda guvernelor militarizate sunt excepții regretabile. În primul rând din cauza lui Vladimir Putin. Președintele rus a reușit să compromită total ideea că foștii militari pot face politică democratică, unanim acceptată în lumea democratică.
Privind la activitatea curentă a ministrului Oprea, se poate constata, nu fără regret, că milităria nu a fost dată jos din pod nici în Ministerul de Interne pe care îl conduce. Nimeni nu a observat până acum că ar fi fost conduse cu o mână de fier Internele. Bandele interlope, țigănia de pe străzi, până la urmă nesiguranța cetățeanului, țin de resortul ministerului pe care l-a condus și îl conduce fostul geneneral Oprea. Spre deosebire de propriul partid, care pare să fie condus cu o mână fermă, în activitatea curentă, oficială, Ministrului de Interne i se pot aduce multe reproșuri în ceea ce privește  activitatea poliției din întreaga țară.
Ca politician însă, noul prim ministru interimar își construiește o figură de om ferm, format într-un mediu ordonat, militarizat. Fostul președinte Traian Băsescu spunea în urmă cu câteva zile că Oprea nu are capacitatea de a conduce un guvern. Era de părere că nu are cunoștințe de ordin economic. Iată că una dintre primele sale sarcini este negocierea cu organismele internaționale pe probleme economice. Comisia Europeană și FMI sunt nemulțumite de intenția României de a scădea TVA-ul la 19%. Nu au fost de acord nici cu scăderea TVA-ului la produsele alimentare. Aici domnul Oprea nu are ce face cu “milităria”. Nu poate uza nici de “interesul național” pentru că respectivele organisme ne atrag atenția că greșim tocmai pentru că prin măsurile populiste adoptate punem în pericol stabilitatea macro-economică.
Noul prim ministru interimar are câteva arme secrete care îl pot plasa printre politicienii de succes. Se declară un susținător al președintelui Iohannis și, fără să fie întrebat, a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi, pentru încă un mandat la șefia DNA. Este inutil să precizăm că cei doi sunt adversari recunoscuți ai PSD, și mai nou, adversari personali ai premierului Victor Ponta. Concluzia primă care se impune este că domnul Gabriel Oprea se pregătește pentru o carieră politică de durată. Și nu orice fel de politică. Ajuns printr-un concurs de împrejurări prim ministru interimar, drumul cel mai scurt spre recunoaștere națională a meritelor sale este rămânerea în această funcție ceva mai mult decât perioada de concediu a domnului Ponta. Acesta este rostul retoricii pe care o exersează Gabriel Oprea, nu fără talent și substrat.

Imagini care vă pot afecta emoţional

O tragedie naţională? Sau doar o nenorocire loveşte în jur de o sută de familii, poate mai multe, stopează pentru o scurtă perioadă idioata competiţie dintre două partide care nu-şi pot împărţi o pradă numită generic România.