Image 1
Image 2

Un nou început de sezon la CS Samuraiul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Robert Magos prezintă câteva reguli de bază

Odată cu startul noului an școlar s-a reluat activitatea și la CS Samuraiul Satu Mare. Este un club bine organizat și la care practică karate mulți sătmăreni. La început de sezon sunt invitate și persoanele care până acum n-au fost angrenate în acest sport. Și tot la început de drum vom publica un interviu cu antrenorul Robert Magos (6 Dan) de la CS Samuraiul.

La CS Samuraiul se pune mare accent pe latura educativă a karate-ului. Disciplina, voința, puterea de concentrare sunt unele dintre calitățile unui practicant de karate. Se dorește dezvoltarea sportivilor pe baza acestor calități, care îi ajută la învățat, la școală și în viață în general. Normal, nu se neglijează latura sportivă unde sătmărenii au șansa să obțină titluri valoroase. Sportivii de la Samuraiul sunt foarte conștiincioși atât la antrenamente cât și la școală.

De ce se poartă uniformă albă la antrenament?
Obiceiul de a purta uniforme albe în sala de sport este un însemn al budo karate și un simbol al purității și inocenței. Costumul de practicant trebuie să fie întotdeauna curat. Centura se consideră a conține o parte din spiritul angajat în pregătire și nu se spală pentru a se conserva clipele de dăruire în pregătire.

Care este procedura la intrarea în sala de sport (Dojo)?
Întotdeauna se scot papucii la intrarea în Dojo. La intrarea și iesirea din dojo, cu fața către sală, se înclină și se salută din ioi dochi- și se spune -Oss!- în semn de respect și apreciere față de Dojo și persoanele din el. Dacă cineva întârzie la antrenament, el așteaptă în partea laterală a clasei până când instructorul îl vede și îi dă voie se intre la antrenament. Nu se scoate nicio parte din gi -chimano- în timpul antrenamentului, dacă nu se spune așa ceva. Nu se părăsește așezarea în formația de lucru fără a se cere permisiunea instructorului, indiferent de motiv.

Care sunt regulile când te antrenezi cu un adversar?
Când se dorește să se lucreze cu cineva mai mare în grad se cere ajutorul politicos: Onegai shimas – dorești să lucrezi cu mine? Niciodată nu se practică kumite decât dacă este prezent un instructor. Când se practică kumite cu o centur[ mai mare se arată respect pentru gradul s[u. Întotdeauna se reacționează rapid la instrucțiunile Senpai, Sensei ori Shihan-ului care conduce antrenamentul. Se salută fiecare indicație primită spunând -Oss!-. Când sportivii sunt chemați să demonstreze tehnici cu sensei se începe cu o aplecare și cu -Oss!-.

Cum se comportă colegii între ei?
Pregătirea trebuie să fie o dorință clară, marcată de perseverență și tenacitate. Nu se deranjează dorința colegilor de a se pregăti, perfecționa pe calea Karate do-ului în special. Întotdeauna se stă în Ioi Dachi așteptând următoarea comandă din procesul de pregătire. Toate comenzile din procesul de pregătire trebuie urmate pentru a se putea perfecționa și a deveni mai bine pregătiți. Chiar dacă la un moment dat nu se poate realiza un exercițiu, sportivii vor trage tare să dea tot ce au mai bun. Doar așa se poate progresa.

Sunt doar câteva dintre regulile care se respectă la CS Samuraiul Satu Mare. Sătmărenii care doresc să-și însușească aceste învățături, cei care doresc să aparțină de o echipă de performanță, cu toții sunt invitați să se înscrie la cursurile CS Samuraiul. Se fac antrenamente la Școala Lucian Blaga, C.N. Doamna Stanca din Satu Mare, respectiv la Liceul Petofi Sandor din Lazuri. Informații suplimentare se pot obține pe rețelele de socializare căutând Clubul Sportiv Samuraiul.

Pentru a veni în sprijinul părinților, cursanții noi primesc gratuit echipamentul sportiv (chimano).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with