Image 1
Image 2

Un moment-cheie pentru scena politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

22 aprilie, ziua în care se va anunța sentința pentru Liviu Dragnea va deveni un moment de referință nu doar pentru PSD, ci și pentru întreaga clasă politică. Dacă va primi o condamnare cu suspendare, ca în primă instanță, Dragnea poate rămâne în continuare liderul partidului, având și o aură de victimă. Dacă va fi achitat, din această afacere iese foarte prost DNA. În sfârșit, dacă va primi o condamnare cu executare, PSD își va căuta un nou lider.

  Consecințele în varianta condamnării, la un partid ca PSD nu vor fi catastrofale. Electoratul este imun la acuzațiile de corupție. În plus în cazul Dragnea nu este vorba despre corupție. Cu puțin efort, dosarul său poate trece drept unul politic. În definitiv, el este acuzat că a dus oamenii la vot. |ara voia să scape de Traian Băsescu. Se credea pe atunci că președintele ste cauza tuturor relelor din societatea românească. Aproape 7,5 milioane de cetățeni au votat pentru suspendare. În proces sunt implicate câteva sute de alegători care se presupune că au votat de mai multe ori sau nu s-au prezentat la vot, dar s-au regăsit pe listele de votanți. Este un procent nesemnificativ. Oricum, referendumul nu a fost validat de Curtea Constituțională. Asupra acelei decizii planează multe suspiciuni.

Liviu Dragnea pare să fi luptat pentru o cauză nobilă. În asemenea procese erau târâți liderii românilor ardeleni în perioada dualismului. Chiar condamnat, opinia publică nu-l va condamna. Dimpotrivă, va  avea o dovadă în plus că Justiția se amestecă în jocurile politice. La urma urmei să îndemni oamenii să nu se prezinte la vot este și mai periculos pentru democrație ca și a le impune să voteze într-un anumit mod. Dar povestea referendumului este demult depășită. Între timp au avut loc alegeri mult mai importante. A fost ales un nou președinte în urma unei campanii electorale în care s-au folosit exact aceleași metode ca la referendum. Dar nu a urmat niciun proces. Prin urmare, dosarul referendumului este o excepție, cu prea multe implicații politice pentru a fi apreciat pozitiv de alegători.

Se pregătește PSD pentru ce este mai rău, adică pentru condamnarea lui Liviu Dragnea?  Cine i-ar putea lua locul contează pe termen lung. Pe termen scurt consecințele nu vor fi dezastruoase. Pregătirile pentru campania electorală sunt în linie dreaptă. Social democrații au structurile teritoriale cele mai bine puse la punct dintre toate partidele. Au cel mai mare număr de primari. Nu în marile orașe. Probabil că nici la viitoarele alegeri nu vor lua mai mulți primari de mari orașe decât au în prezent, însă este previzibil un rezultat foarte bun la locale. Fără un lider puternic, PSD va avea dificultăți la alegerile parlamentare și mai ales după alegeri.

În ultima vreme vocea critică a lui Victor Ponta se aude tot mai des. El se poziționează ca unul dintre cei mai vehemenți adversari ai președintelui Iohannis. În același timp, PSD se hrănește în această campanie din realizările guvernului pe care l-a condus. Este posibilă o revenire a lui la cârma partidului? În momente de criză de obicei se apelează la lideri puternici. Lucrul este valabil și la PNL. Liberalii au mers și mai departe, importând lideri dinafară. A fost cazul lui Theodor Stolojan, apoi a lui Klaus Iohannis. Din acest punct de vedere PSD este un partid mai conservator, mai nostalgic. Deci nu va ezita să-l readucă pe Victor Ponta, care la urma urmei a renunțat de bunăvoie la putere. Dacă decizia în dosarul referendumului ar depinde de adversarii politici, ar fi în interesul lor să rămână Liviu Dragnea în fruntea PSD. Asta în eventualitatea că locul său ar fi luat de Victor Ponta, un adversar mult mai hotărât, cu o tentă radicală născută din dorința de răzbunare.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

De la bileţelul roz la cocaina roz

 Prin anul 2005, la fel de tulbure ca orice an din mandatul prezidenţial a lui Traian Băsescu, a făcut furori aşa-numitul “bileţel roz” prin care premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, îi cerea preşedintelui să intervină pentru Dinu Patriciu într-un dosar de la DNA.
Elena Udrea a făcut public existenţa acelui bileţel, specificând că era roz, fără să spună şi ce anume scria pe el.