20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Un meci doar aparent egal

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După turul de forţă al premierului pe la sediile partidelor parlamentare s-a ajuns de unde s-a plecat. Modificarea legii alegerilor a rămas tot în coadă de peşte. PSD a rămas pe poziţie, întărindu-se cu un aliat la fel de convins că există un avantaj în menţinerea legii actuale.

UDMR a scăldat-o, în vreme ce PNL şi-a găsit un ajutor nesperat în UNPR. Aşadar, dacă legea va ajunge în Parlament, aşa cum a anunţat premierul, există o mică şansă în favoarea schimbării.

Adunând vot cu vot, PNL ar putea avea surpriza de a constata că şi-a format o majoritate parlamentară. Aşa arată calculele, incluzând parlamentarii independenţi şi pe cei de la Minorităţi.

Meciul dintre premier şi partide s-a terminat la egalitate. Sau este un meci nul. Dacian Cioloş a scăpat cu faţa curată. A aruncat problema în cârca Parlamentului. Partidele n-au decât să decidă singure dacă este bine sau rău ca primarii să fie aleşi din două tururi.

Se pare că PSD s-a zbătut ca peştele pe uscat. Nu s-a înecat, însă din cauza boicotului a pierdut un aliat pe drum. Gabriel Oprea a declarat ritos că UNPR nu se ocupă de boicoturi. Prin urmare a trecut de partea PNL. Datorită gafei lui Liviu Dragnea a găsit o scuză care nu-i ştirbeşte cu nimic imaginea de partid pus în slujba interesului naţional.

Ar trebui, totuşi, să admitem că un oarecare merit în schimbarea opţiunii UNPR îi revine şi premierului Cioloş.  A preferat să meargă din poartă-n poartă în loc să se întâlnească o dată cu toate partidele. A avut astfel posibilitatea să discute anumite lucruri pe care nu le-ar fi putut discuta la o masă cu toate partidele.

Probabil i-a promis ceva lui Gabriel Oprea. O fi avut ceva special de cerut şi UDMR. L-a abordat şi pe Mircea Geoană. O fi discutat şi cu PMP. Încet, cu răbdare, s-a încropit o majoritate care i-ar putea oferi o surpriză de proporţii PSD-ului.

Schimbarea legii în Parlament ar pune PSD-ul într-o umilitoare postură de învins. În acelaşi timp i-ar da aripi PNL-ului. După patru ani se înclină balanţa în defavoarea social-democraţilor.

De la căderea guvernului Ungureanu, PSD a dominat scena politică, fie în formula USL, fie ca principal partid de guvernare în coaliţia cu UNPR şi  fracţiunea liberală condusă de Tăriceanu. Momentul, dacă într-adevăr va veni, este unul la fel de important ca prăbuşirea Guvernului Ponta.

Modificarea legii în Parlament, după toate regulile democratice, ar putea  declanşa un fenomen politic devastator pentru PSD. Partidul lui Dragnea ar putea-o lua la vale cu o viteză din ce în ce mai accelerată. Alegerile în două tururi ar lăsa PSD fără câteva sute de primari. Efectul se va resimţi la alegerile parlamentare.

De fapt, marea miză sunt alegerile parlamentare. Pentru preşedintele Iohannis este vitală formarea unui guvern PNL după alegerile din toamnă. Victoria PNL depinde în mare măsură de numărul de primari pe care îi va obţine la localele din iunie.

Abonează-te acum Online!