Image 1
Image 2

Un cadou pentru PSD din partea CCR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Momentul mult așteptat a sosit. Curtea Constituțională a decis că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este constituțională. Așadar, PNL a pierdut. A încercat prin toate mijloacele să modifice legea. L-a somat de primul ministru să modifice legea alegerilor pin ordonanță de urgență. A apelat la președintele Klaus Iohannis. A încercat să formeze o majoritate în parlament cu partidele mai mici. UNPR când era condus de Gabriel Oprea a dat câteva semnale că ar fi de acord cu modificarea legii în sensul dorit de PNL, dar nu a mers până la capăt. PSD s-a ținut tare și i-a forțat și pe aliații săi ALDE și UNPR să fie de partea lui. Intervenția Curții Constituționale pune capăt disputei. PNL trebuie să se recunoască învins.

De fapt, nu știm dacă PNL și-a dorit cu adevărat modificarea legii. Are destui primari în funcție care au prima șansă în cazul alegerii dintr-un singur tur de scrutin. Are în jur de 1000 de primari, ceea ce îl menține pe locul doi la numărul de aleși locali. PSD are mai mulți și probabil că ar fi câștigat la fel de mulți ca număr și dacă alegerile s-ar fi derulat în două tururi. Situația ar fi fost alta în orașele foarte mari. În finală, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată și la prezidențiale, alegătorii se coalizează împotriva candidaților stângii. Electoratul anti-PSD se poate aprecia la 60-70%. Este polița pe care o plătește datorită faptului că este cel mai mare partid din România. Are un bazin electoral mare, însă are și  un număr dublu de adversari. PSD este mare când se confruntă cu fiecare partid în parte. Dacă se formează o coaliție, lucrurile se schimbă. Dar nu se reușește acest lucru decât în cazul alegerilor prezidențiale. La localele din 2004 de exemplu Traian Băsescu pleca în turul doi de la 16 procente. Electoratul de dreapta l-a făcut primar general al Capitalei. La alegerile din 2016, dacă alegerea se făcea din două tururi, candidatul PNL, oricare ar fi fost acela, câștiga cu siguranță.

    Nu este exclus ca PNL să fi avut în vedere doar alegerea primarului general atunci când se străduia să modifice legea. Primarul de București este omul care obține cele mai multe voturi după președinte. În mod normal, dacă nu face prostii în timpul mandatului, este cel mai potrivit să devină candidat prezidențial. Despre Sorin Oprescu s-a spus multă vreme că va fi candidatul PSD la președinție. După spargerea USL-ului se credea că va candida ca independent susținut de PSD și aliații săi.

   PSD era conștient de riscul la care se supunea dacă s-ar fi modificat legea alegerilor. A mers atât de departe încât a amenințat că va boiconta alegerile dacă se modifică legea și primarii vor fi aleși din două tururi. Nu știm cum ar fi reușit. Faptul că nu ar fi depus nicio listă nu ar fi făcut altceva decât să-l lase fără niciun primar și fără consilieri locali și județeni. Nu s-ar fi supărat deloc celelalte partide. Pentru un partid cu o bază electorală de 30-35% era sinucidere curată. Cu siguranță nu ar fi trecut la un protest atât de radical. Ar fi făcut scandal și și-ar fi văzut mai departe de campanie.

    Cât de mare este victoria PSD? Dacă și Curtea Constituțională i-a dat dreptate după ce guvernul Cioloș a refuzat cererea PNL, iar Iohannis nu s-a implicat, se cheamă că PSD a luptat cu toată lumea și a câștigat. În consecință, pornește în campania electorală oficială cu optimism. Ceea ce nu înseamnă că este corectă alegerea primarului dintr-un singur tur. Peste patru ani cu siguranță fiecare primar va fi ales cu cel puțin jumătate plus un vot din numărul celor care se prezintă la vot. Așa se procedează într-o democrație reprezentativă. La început de campanie CCR i-a oferit PSD-ului un cadou “constituțional”.