Image 1
Image 2

Un adevăr care nu folosește nimănui

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Claudiu Manda, un parlamentar anonim, începe săși facă un nume invitând la Comisia de control SRI nume răsunătoare. Au fost audiați foști șefi ai instituțiilor care nu mai sunt în funcții. Numit ambasador în Statele Unite, fostul director SRI, George Maior, a venit în fața Comisiei și a răspuns la întrebări care frământau mai puțin opinia publică și mai mult clasa politică.

Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, a declarat că făcea parte din “statul paralel”, dar că pe urmă cineva a dorit să scape de el și astfel a fost reținut de DNA.

Șefa DNA nu s-a prezentat la comisie, preferând să dea răspunsuri în scris.

Luni în șir s-au făcut speculații pe marginea întâlnirilor care au avut loc la vilele SRI. Acolo se zice că personaje puneau țara la cale. Unul dintre numele cel mai des pomenit este al fostului general Florian Coldea. Este considerat creierul așa-numitului binom SRI-DNA.

Trecut în rezervă, în opinia unui fost subaltern, colonelul Dragomir, Florian Coldea rămâne în continuare un personaj influent, contribuind la instrumentarea unor dosare.

Ieri, după o lungă așteptare, în sfârșit, generalul Coldea a ajuns la Comisie. S-a întreținut o oră doar cu Claudiu Manda. Ce vor fi discutat rămâne secret. Lucrul cel mai așteptat este dacă Liviu Dragnea a participat la “tăiatul porcului” la o vilă de protocol al SRI alături de alte persoane importante, printre care se afla și șefa DNA.

Aflarea adevărului nu folosește în sine nimănui, dacă nu are un interes direct. Cel care a insistat cel mai mult pe această chestiune este Victor Ponta. Fostul premier și președinte al PSD ține să demonstreze că fostul său subaltern, Liviu Dragnea făcea parte el însuși din “statul paralel”.

Disputa dintre cei mai importanți oameni care au condus împreună PSD, au guvernat împreună, au câștigat împreună alegerile parlamentare din 2016, după ce le-au pierdut pe cele prezidențiale din 2014, a ajuns să fie tranșată de Comisia de control al SRI? Așa se vede. Dar pe cine interesează cine cu cine s-a întâlnit în vilele de protocol al SRI? La ce va folosi raportul final? Concluziile  comisiei vor contribui la compromiterea unor instituții sau vor afecta doar persoanele în cauză? Cei care se întâlneau veneau din domenii diferite, SRI, DNA, ANI, Parlament, Guvern, Justiție.

Într-o anumită măsură sunt compromise instituțiile din care făceau parte, dar se poate presupune că se întâlneau și din snobism. Astfel de întâlniri se practică peste tot, la nivel central și local. Există o anumită cutumă printre cei care ajung șefi să se întâlnească în locuri ferite de ochii lumii. Așa simt ei că au ajuns cineva, că nu mai sunt muritori de rând. După ce își pierd funcțiile redevin neica nimeni.

Horia Georgescu participa la astfel de întâlniri, dar acest lucru nu i-a folosit la nimic din moment ce s-a ales cu un dosar penal și cu o condamnare de patru ani. Liviu Dragnea, deși a stat alături de șefa DNA, după cum a declarat Florian Coldea, s-a ales cu o condamnare de doi ani și cu alte câteva dosare DNA. Prin urmare, putem trece întâlnirile de la vilele de protocol ale SRI simple acte de snobism, de prost gust. Aflarea adevărului despre aceste întâlniri, oricât ar fi de picant, nu va folosi la nimic. 

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.