Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

UDMR: Sătmărenii nu învaţă acum regulile convieţurii paşnice

Scris de I. Z., 07 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor

Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor

După cum opinia publică a aflat, în decembrie 2017, prefectul a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Satu Mare privind atribuirea de nume străzilor din zona Bercu Roşu a municipiului Satu Mare. Prefectul a recunoscut că prin decizia de a ataca hotărârea loveşte în interesele unei părţi a locuitorilor municipiului, dar a invocat faptul că nu ar fi fost respectate mai multe prevederi legale. Organizaţia judeţeană a UDMR Satu Mare a fost neplăcut surprinsă de atitudinea şi acţiunea prefectului.

  Se ştie că lipsa denumiri străzilor din Bercu Roşu îi afectează nu doar pe locuitorii din această zonă. Poliţia, pompierii, ambulanţa, dar şi firmele de curierat, precum şi vizitatorii au mari dificultăţi de a găsi o adresă în această zonă, astfel că rămâne neclar motviul pentru care prefectul loveşte în interesele cetăţenilor din municipiul Satu Mare.

Ironic, prefectul işi justifică acţiunea invocând Legea administraţiei publice locale, care prevede expres că în localităţile în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor se va asigura inscripţionarea denumirii localităţii şi a instituţiilor publice şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.

Este clar că prefectul transformă o chestiune administrativă într-o dispută cu caracter etnic. Este adevărat că legea face referire doar la dispoziţii generale obligatorii, fără a interzice denumirea străzilor în două sau mai multe limbi.

Prefectul de Satu Mare îl plagiază astfel pe cel de Mureş, care a invocat motive similare pentru a declanşa un conflict identic cu Primăria şi Consiliul Local Târgu Mureş.

Trebuie însă să spunem că sătmărenii nu învaţă acum regulile convieţurii paşnice! În acest spirit, administraţia locală are datoria de a reprezenta, în toate acţiunile sale, interesele cetăţenilor, fie că vorbim de români, maghiari,  germani, rromi sau de alte comunităţi etnice. În acest caz, situaţia existentă în Bercu Roşu, nerezolvată de decenii întregi, necesita  o soluţie urgenţă!

Organizaţia judeţeană a UDMR Satu Mare condamnă orice încercare de a provoca un conflict etnic şi apreciază eforturile primarului Kereskényi Gábor şi Consiliului Local Satu Mare de a rezolva această problemă.

Dacă până la urmă se va ajunge în instanţă, suntem convinşi că Legea administraţiei publice locale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare ratificată de România va fi respectată, la fel ca şi voinţa comunităţii locale.

În orice ţară membră UE, administraţia locală şi centrală au datoria de respecta drepturile cetăţenilor, de a le asculta dorinţele şi de a le reprezenta interesele. Şi mai ales să dea dovadă de exigenţă, corectitudine şi respect! 

Pataki Csaba

Preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR Satu Mare

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 12 ianuarie 2018, ora 14:15

  „70% din populatia Ungariei nu vor ca maghiarii din strainatate sa voteze la alegerile parlamentare”. Atunci? Ce va toti agitati atita udemeristilor? Eu stiam ca maghiarii din strainatate nu prea sint doriti in Ungaria, dar nu stiam ca procentul este atit de mare.

 2. ado a spus: 11 ianuarie 2018, ora 16:10

  Poate ai dreptate,dar pe cine ar fi trebuit sa aleaga drept stapini ? Dupa cum bate vintul ? Sau de unde pica ceva ?

 3. Babacu a spus: 09 ianuarie 2018, ora 16:16

  Doamne fereste sa ma laude udemeristii! Dar cind Orban Viktor a interzis participarea oficialilor maghiari la Ziua nationala a Romaniei tot „manipulare grosolana” a fost? Pe voi va deranjeaza ca nu va mai puteti face jocurile murdare, pierdeti teren, stiti ca nu mai aveti influenta si actionati ca disperatii. Toata politica voastra jegoasa a fost si va fi un esec. Cu ce sintem noi vinovati ca in toata istoria voastra v-ati ales gresit stapinii? Chiar si acum ii aveti stapini pe rusi. Felicitari! Urmeaza „davai ceas”!

 4. Dac Bulibas a spus: 09 ianuarie 2018, ora 10:23

  Vad ca-l simpatizati pe @Babacu si va autentificati cu el intrucat comentariul meu de ieri inca nu l-ati afisat dar pe-al lui si pe cel de azi ati afisat. @Babacul comenteaza ca prostul fara sa citeasca sau sa se informeze devenind ridicol in majoritatea situatiilor. Daca el reprezinta modelul romanului atunci am ajuns intr-o situatie jalnica , fara iesire condamnati la nevoi si saracie. In legatura cu isteria @Babacului din al doilea lui comentariu pot sa-l linistesc ca cel mai mare dusman al romanului este romanul insusi care se cramponeaza in niste prostii de care nu vede esentialul si nu maghiarii care au construit o tara prospera care dealungul timpului a atras romanii de dincolo de Carpati spre linistea si bunastarea acestora. Stirile la care se refera pe posturile TV asa cum au fost prezentate sunt manipulari grosolane cu scopul de a abate atentia publica de la problemele reale care ne afecteaza in mod direct si care ar trebui sa ne intereseze in principal cum ar fi cresterea taxelor si impozitelor, noile taxe aberante introduse, cresterea pretului curentului, gazului, combustibilului, scaderea nivelului de trai al romanilor, degradarea invatamantului, al nivelului de sanatate, colapsul in care a ajuns Romania ! etc., etc..

 5. Babacu a spus: 09 ianuarie 2018, ora 01:14

  Stimate domnule „Profesorul”,
  Nu, n-am citit aceea hotarire, dar nici nu ma intereseaza, pentru mine nu asta e tema. „Dusmanii” mei (am inteles ironia, dar aici nu sintem pe baricade) nu vorbesc in numele lor, vorbesc in numele celor care-i manevreaza din spate. Si care le-au impus sa faca tot posibilul sa existe o saminta de scandal pentru ca terenul sa fie pregatit pentru orice eventualitate. Asta au facut si acum o suta de ani, asta fac si acum. Apropo, ati vazut astazi stirea ca Ungaria are o politica bine pusa la punct pentru a compromite Centenarul Marii Uniri? Iar treaba cu dusmanii eu o vad asa: ce interes am eu ca in tara mea numita Romania sa am dusmani? Am ceva de cistigat? Nu cred.
  Domnule Profesorul, vorbiti maghiara? Daca nu, se pare ca veti obigat s-o invatati. Si poate va veti schimba si pseudonimul in Tanár.

 6. Profesorul a spus: 08 ianuarie 2018, ora 21:20

  Stimate domnule „Babacu”,
  Nu simpatizez cu organizatiile de nici un fel (incluzand aici si partidele politice si cele pe baze etnice si ONG-uri) dar ma intreb daca dumneata ai apucat sa citesti – HOTĂRÂREA nr. 243/26.10.2017 privind atribuirea de denumiri unor străzi şi drumuri – despre care este vorba pana la urma in articolul de fata. „Dusmanii” dumitale incearca sa rezolve niste probleme administrative vechi pe baza unei hotarari luate de Consiliul local.
  Cu tot respectul,
  Profesorul

 7. ado a spus: 08 ianuarie 2018, ora 17:46

  Gyurika , se scrie du-te si sa-ti revii.

 8. Babacu a spus: 08 ianuarie 2018, ora 09:31

  Sint vorbe care „suna din coada” dar nu ne pacalesc. In SUA traiesc aproximativ 2 milioane maghiari, mai multi decit in Romania. Au incercat si ei sa-si faca acolo un partid etnic (un fel de UDMR american) dar Congrsul SUA a RESPINS solicitarea maghiarilor pe motiv ca afecteaza identitatea SUA. Deci cea mai mare democratie din lume „da cu flit” tendintelor separatiste maghiare! Numai in Europa mai sint tolerate inca partidele etnice, dar lumea incepe sa realizeze ca formatiunile etnice NU reprezinta un factor de progres din contra, directia este una singura: spre Evul Mediu (vezi zona araba si Africa, unde domina partidele etnice).
  P.S. Pataki Csaba, te-ai facut de ris cu acest comunicat, tu incerci din Evul Mediu in care te afli sa ne dai lectii cum sa traim in secolul 21.

 9. Gyuri a spus: 07 ianuarie 2018, ora 22:20

  Dute Kereskényi Gabor şi mai bea o tărie să-ţi revi!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.