Image 1
Image 2

UDMR ar trebui să iasă de tot de la guvernare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kelemen Hunor: Problema e mai serioasă decât pare
Kelemen Hunor: Problema e mai serioasă decât pare

UDMR a decis vineri, 11 iulie, în Consiliul Permanent, să nu iasă de la guvernare, mărul discordiei fiind faptul că Guvernul s-a alăturat CE într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.

Postul de vicepremier şi cel de ministru al Culturii rămân la UDMR, a declarat premierul Ponta. Kelemen Hunor va candida la prezidenţiale.

Liderii UDMR, reuniţi vineri în şedinţa Consiliului Permanent, şi-au exprimat susţinerea pentru candidatura lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României.

[cardoza_wp_poll id=30]

11 iulie ora 15.35: Am ajuns la un compromis cu premierul, a declarat Kelemen Hunor. El a anunţat că pleacă din Guvern, demisionează din funcţiile deţiunute, dar UDMR rămâne la Guvernare. Kelemen Hunor a mai anunţat că UDMR va desemnna joi un candidat la prezidenţiale.

11 iulie ora 15.15: Kelemen Hunor va demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare, au decis, vineri, liderii Uniunii, întruniţi în Şedinţa Consiliului Permanent, care este în desfăşurare, au declarat pentru mediafax surse participante.

11 iulie ora 14: Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR a început. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sosit, vineri, printre primii, la Consiliul Permanent şi a spus doar că va face declaraţii la finalul şedinţei.
La şedinţă au mai venit, pe rând, ceilalţi membri ai Consiliului Permanent şi au exprimat punctele de vedere pe care le vor susţine în şedinţă.

De la şedinţă absentează vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a declarat că el se pronunţă pentru ”o bună colaborare şi pentru interese reciproce de a colabora”, iar senatorul Verestoy Attila a spus că ”participarea la guvernare este în interesul comunităţii maghiare, al stabilităţii şi al majorităţii”.
La rândul său, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, a afirmat că nu crede că balanţa înclină spre ieşirea de la guvernare, ”existând atât puncte pozitive, cât şi negative”.
”Rămâne să apreciem toate punctele de vedere, dacă programul de guvernare stabilit cu PSD a funcţionat sau nu. În funcţie de aprecieri vom vota”, a spus Seres.
Preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este şi preşedinte al CRU, a spus că va vota pentru o reprezentare eficientă a UDMR în Guvernul României.

Vineri, la Cluj-Napoca, va avea loc Consiliul Permanent al UDMR, acesta fiind organismul de conducere al Uniunii care se întruneşte între două şedinţe ale Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU). Din Consiliul Permanent fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, între care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepreşedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar şi preşedintele Organizaţiei de Femei, Biro Rozalia, preşedintele Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari şi demnitari maghiari din administraţia publică locală.

Cooptată la guvernare în martie, avându-l pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, drept vicepremier şi ministru al Culturii, şi pe Korodi Attila ministru al Mediului, la care se adaugă secretari de stat şi prefecţi în mai multe judeţe ale ţării, Uniunea se află în faţa unei dileme: să plece sau să rămână la guvernare.

Decizia care va trebui luată vineri de Consiliul Permanent nu este deloc uşoară, ţinând cont şi de presiunile existente în teritoriu, unde sunt esenţiale fondurile care vin de la Guvern spre administraţia locală şi la proiectele care pot fi, astfel, susţinute în comunităţile locale, arată o analiză Mediafax.

Nemulţumirea UDMR a pornit de la o decizie din 2 iunie a MAE, care a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost cel care a criticat demersul MAE legat de iniţiativa cetăţenească a minorităţilor, reproşând faptul că a fost pus într-o situaţie “neplăcută”, aceea de a fi “ignorat şi umilit”, în condiţiile în care nu a fost informat despre demersul MAE, deşi este vicepremier, membru al Guvernului.

El spunea că l-a informat pe premierul Victor Ponta la două zile după ce a aflat despre demersul MAE şi a aşteptat de la acesta rezolvarea problemei. La o lună, Ponta nu a dat niciun semn că situaţia este pe cale să fie rezolvată şi să fie adoptată soluţia propusă de UDMR, şi anume ca agentul guvernamental care a depus solicitarea de intervenţie să depună o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces.

“Discuţiile pe această temă se poartă în coaliţie, dar sigur, nu avem la dispoziţie tot anul şi tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită şi noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcţie de decizia premierului”, arăta liderul UDMR, care s-a întrebat de ce alte state ai căror membri au semnat iniţiativa cetăţenească, precum Germania, Austria sau Italia, nu au intervenit în proces de partea CE, şi de ce România a recurs la acest gest.

Kelemen Hunor s-a declarat deranjat că nu este luat în serios şi a avertizat că această problemă este mai serioasă decât pare.

”Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată faţă de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios şi crede că îşi poate permite orice şi poate să ia o decizie fără să ne consulte”, spunea liderul Uniunii.

Începând de miercuri, lucrurile s-au precipitat, iar Kelemen Hunor şi Victor Ponta au avut mai multe runde de negocieri, soldate, se pare, fără un rezultat care să îi satisfacă pe maghiari.

Corlăţean şi Ponta, de aceeaşi parte a baricadei

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat că respingerea iniţiativei cetăţeneşti de către CE a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre.

“Decizia de respingere fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, arăta Corlăţean.

La rândul său, premierul Victor Ponta şi-a exprimat punctul de vedere pe acest subiect şi a spus că atunci când e vorba despre chestiuni din coaliţia de guvernare se poate negocia aproape orice, dar când este vorba despre chestiuni de stat, “asta nu se poate negocia chiar dacă, nu ştiu, cade Guvernul”.

“Până la urmă, statul român e stat român indiferent ce Guvern are”, spunea Ponta.

Premierul menţiona că intenţia sa este de a găsi orice soluţie posibilă pentru continuarea unei colaborări “corecte” cu UDMR.

Păreri pro şi contra ieşirii de la guvernare

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, spune că nu ştie cum va vota la Consiliul Permanent, aşteptând să vadă informarea lui Kelemen Hunor după discuţiile cu Victor Ponta, însă cert este că vineri UDMR va decide dacă va ieşi sau nu de la guvernare.

“Vreau să văd rezultatul discuţiilor şi apoi voi vota în cunoştinţă de cauză. Oricum, Consiliul Permanent va decide, vineri, prin vot, dacă ieşim sau nu de la guvernare. Este abilitat să ia o astfel de decizie”, a declarat pentru corespondentul Mediafax Mate Andras.

Poka Andrei, primarul comunei Sâncraiu, judeţul Cluj, care este şi preşedintele Consiliului Regional al Primarilor şi Consilierilor UDMR din Ardealul de Centru, ştie cum va vota în Consiliul Permanent, după ce i-a consultat pe membrii forului pe care îl conduce şi care sunt răspândiţi în şapte judeţe.

“Un lucru este cert: m-am consultat cu colegii şi voi vota în Consiliul Permanent pentru rămânerea UDMR la guvernare. Vom vedea, însă, ce va ieşi la vot. Fiecare va avea dreptul la o părere, dar eu voi reprezenta părerea aleşilor locali. Curentul majoritar al celor care fac munca de jos este să rămânem la guvernare”, a spus Poka.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, spune că nu este încă decis cum va vota şi că aşteaptă informaţii despre situaţia legată de iniţiativa cetăţenească.

“Vreau să văd exact ce s-a întâmplat. Iniţiativa cetăţenească nu se referea doar la maghiari şi nu înţeleg de ce acest proiect a fost atacat de Guvernul României şi MAE, deşi nicio altă ţară care a sprijit iniţiativa nu a făcut un demers similar. Noi avem nişte principii la care nu putem renunţa. Se poate trăi şi în afara guvernării, nu e un capăt de ţară”, afirmă Vakar.

Lideri ai UDMR au menţionat că în cazul în care Consiliul Permanent decide ieşirea UDMR de la guvernare, hotărârea va trebui, ulterior, validată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU).

“Dacă se decide să nu ieşim de la guvernare, nu mai este nevoie de validarea CRU. Dar ieşirea de la guvernare este o decizie extrem de importantă, care trebuie validată de CRU”, au explicat aceştia.

11 comentarii

  1. Apoi draghe Cipriane ,nu prea le esti cu politicul.Iti voi enumera cateva partide etnice care au facut sau fac parte din unele guverne est Europene.
    Tara Alegerile Minoritatea Partid minoritar
    Bulgaria ’90,’91,’94,’97 Turca Miscarea ptr.Drepturi
    ,’05 ,’09 si Libertati (DSP)
    Estonia ’95,’99 Rusi Partidul Popular Unit din
    Estonia
    Macedonia ’94,’98,’02,’06 Albanezi PPD,PDP,PDANDR………..
    ,’08,’011
    etc.etc.Precum zice un proverb latin;Erat demonstratum est.

  2. Primii vinovati sunt ai nostri iubiti conducatori pentru ca au admis un partid etnic la guvernare (in nici o tara nu mai exista asa ceva); avand in vedere ca majoritatea au optat pentru cetatenia maghiara as fi pentru a iesi de la guvernare , sa-si faca partidul lor in pusta…

  3. Stimati comentatori iata cine va conduce !!!.Articolul di Romania Libera ,va explica concret cine ne conduce.Indicat ar fi ca impreuna cu ungurii si romanii sa paraseasca tara,si sa-i lase pe acesti mandri reprezentanti ai nostri sa conduca o tara fara alegatorii lor.
    “Premierul Victor Ponta a devenit în ultimele zile ținta farselor pe internet, după difuzarea imaginilor de la consultările ce au avut loc la palatul Cotroceni pe tema reducerii CAS.
    Utilizatorii enciclopediei Wikipedia au modificat pagina în limba engleză dedicată lui Victor Ponta și pe lângă profesia de jurist și cea de politician au adăugat-o cea de ”professional eyeroller” (profesionist în datul ochilor peste cap).
    Pagina a fost modificată de mai multe ori în timpul zilei, de aceea administratorii enciclopediei au decis să posteze un mesaj pentru utilizatori: ”Acest articol a făcut subiectul unei dispute între editori”.
    Premierul Victor Ponta a participat, luni, alături de ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, la consultări cu președintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS. În imaginile de la consultări, premierul își dă ochii peste cap de mai multe ori în timpul discuțiilor.
    Pe rețelele de socializare au apărut multe glume pe seama premierului deoarece nu a înțeles termenul MTO (medium-term budgetary objective) folosit de președinte.”

  4. Parlamentarul român a muncit în plen, în toate cele cinci luni ale sesiunii proaspăt încheiate, mult mai puţin decât lucrează, într-o singură lună, un salariat cu program standard de opt ore. Pe de altă parte, doar 30% din legile adoptate au fost iniţiative parlamentare, restul venind de la Guvern, potrivit unei analize publicate pe mediafax.ro.Si tov.Petric “de codru” a muncit asisderea.Traiasca unitatea parlamentarilor romani!!!!!!.

  5. mmmda,nu stiu despre niciun partid ,roman,mic ,unpr,pc,sa nu vorbesc despre,ppdd,etc, care ar fi vrut in opozitie,nu inteleg care i,problema,politica inseamna,negociere,cred eu,maghiarii au incredere in, udmr,altfel nu aveau 6%,la alegeri,cine spune altceva nu stie ce vorbeste …din pacate sin catva care na u ce cauta ,in partid,dar asta e,padure fara uscaturi……in paranteza,nici udmr ul,nici maghiarimea din romania ,nu a spus,ca vrea ardealul,pentru maghiari,sau pentru ungaria,asta este o minciuna,care este aruncat in ochii,romanilor,ori de cateori,guvernul,vrea sa ascunde ceva,asa ca ,cred eu,udmr ul,si maghiarii,sant bineveniti,pentru toate guvernele ,care au fost si vor fi,cand vor sa ascunde ceva ,va aparea problema minoritatilor

  6. Vorba cuiva…Cel mai toxic partid din România, UDMR, ameninţă că-şi ia ,,jucăriile” şi iese de la guvernare…,,La revedere… şi-un praz verde”… să aibă ce să ronţăie în opoziţie.
    O ,,urare” aşteptată de peste 20 de ani de toţi cetăţenii României, poate şi de maghiari. Impertinenţa şi cameleonismul liderilor UDMR au scârbit o ţară întreagă, nimeni nu va regreta dispariţia lor de pe scena politică, sau din ţară dacă s-ar putea. Dacă vor o ţară ca afară, o ,,ungarie” mai mică, soluţia este simplă…să se mute în Ungaria, definitiv…cu acte-n regulă şi cu orgoliul ,,sigilat”.

  7. UDMRaiul reprezinta dopul din fundul cazanului cu laturi al puleticii romanesti !. Fara ei, nu se poate guverna. Sper sa iasa de la guvernare si sa demonstreze inca odata incapacitatea celor ramasi de a guverna. Niciun guvern fara UDMRai nu a rezistat !. Romanii asa cum au demonstrat, sunt incapabili de a conduce spre bine !.

Lasă un răspuns

Connect with

[poll id="4"]

Din păcate, statisticile spun că în perioada de vară se produc foarte multe accidente rutiere pe străzile din Satu Mare.