Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Să recapitulăm.

În urmă cu o săptămână președintele Iohannis l-a somat pe Dacian Cioloș să-și clarifice poziția politică și să facă pasul spre un partid. Premierul a răspuns că se ține de cuvânt, nu se înscrie în niciun partid și nu candidează la alegeri. Alina Gorghiu îl felicită pe Dacian Cioloș pentru că se ține de cuvântul dat la începutul mandatului. Așadar, Cioloș nu-l ascultă pe Iohannis, iar Gorghiu îl felicită. Ce rezultă de aici? Că Alina Gorghiu, rămasă singură la conducerea PNL, nu dorește să aibă concurență. De asemenea, rezultă, că președintele și premierul nu au o agendă comună. Avem un perfect triunghi al neputinței.

Lipsa de coordonare dintre Iohannis, Cioloș și Alina Gorghiu ar putea fi unul dintre motivele pentru care PNL pierde competiția cu PSD. Comandat de USR, ultimul sondaj dat publicității, oferă rezultate îngrijorătoare. PNL  a scăzut la 25%, în vreme ce PSD a urcat la 45%. ALDE ar obține 7%, iar USR 10%. În parlament ar mai intra și UDMR, cu 5%. Este limpede ca lumina zilei că bâjbâielile liderilor, raporturile neclarificate dintre Klaus Iohannnis, Dacian Cioloș și Alina Gorghiu, afectează PNL și pe măsură ce se apropie campania electorală îi taie șansele de a câștiga alegerile parlamentare.

Nici într-o alianță cu USR și UDMR nu ar reuși PNL să formeze o majoritate parlamentară. PSD și ALDE, conform acestui sondaj comandat de USR, trec de 50%, prin urmare putând guverna singure.

Aceste înțelegeri eronate a fenomenului politic actual, aceste contradicții, existau și când Vasile Blaga era copreședinte. Provebiala lui capacitate organizatorică probabil se face simțită doar strict în timpul campaniilor electorale. Lipsa de coerență ar putea fi suplinită de o strategie comună, cât de simplă. PNL este departe de a fi un partid care știe ce vrea sau care poate transmite ce vrea. Recurge la rudimente din vechea strategie a PDL  – statul de drept, lupta anti-corupție, PSD-ul care obstrucționează justiția… Este prea puțin. PNL parcă și-a uitat mintea în tigva USL. De la Crin Antonescu încoace nu a produs nimic demn de luat în seamă. Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale pare un accident.

Probabil plin de sine după fuziune, PNL a renunțat la serviciile unor strategi și tacticieni. Singuri, politicienii, chiar dacă se consideră experimentați, nu sunt capabili să gândească un plan de bătaie. PNL cade la vale și nimeni nu se grăbește să-l oprească din cădere. În mod cât se poate de populist, liderii liberali, dacă mai există așa ceva, afirmă că poporul se va trezi și îi va vota. Este nevoie de un declic. S-ar putea recurge la manifestații de stradă? Împotriva cui? Gabriel Oprea s-a predat. Liviu Dragnea, Victor Ponta, alți pesediști cu probleme penale, se poartă docil ca să nu trezească furia străzii.

  Și chiar dacă declicul s-ar produce în stradă, a apărut un nou colector de voturi ale străzii: USR. Nicușor Dan, în stilul său greoi, de parcă ar fi ardelean, acumulează capital electoral pe seama incoerenței, inactivității PNL. Doar în aparență atacă PSD. Voturile rezervate USR se află în coșul spart, în găleata găurită cu care PNL vrea să transporte apă proaspătă spre gurile însetate ale alegătorilor.

Imaginând un “triunghi al neputinței” între Palatul Cotroceni, Palatul Victoria și  sediul PNL,  el nu poate avea decât laturi egale, fiecare simbolizând o vină egal împărțită între Klaus Iohannis, Dacian Cioloș și Alina Gorghiu.