Image 1
Image 2

Tribunalul Botoşani decide miercuri soarta drumului judeţean Satu Mare – Homoroade

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Drumul judeţean 193A pe traseul Satu Mare – Amaţi – Ruşeni – Tătăreşti – Homoroade poate să devină de notorietate. Începerea succesivă şi sistarea lucrărilor din diverse motive au întins la maxim nervii celor care locuiesc în satele străbătute de acest drum, dar şi ale şoferilor care circulă frecvent sau sporadic pe acest tronson.

Dacă în perioada de vară şi de toamnă, cu vreme lipsită de precipitaţii localnicii şi participanţii la trafic au solicitat udarea periodică a drumului, lucru care nu s-a întâmplat, au fost organizare proteste menite a sensibiliza autorităţile judeţene ca să dispună în regim de urgenţă măsuri de îmbunătăţire a traficului, lucrurile sunt departe de a fi tranşate.

Procese peste procese

Firma executantă a intrat cu mai bine de un an de zile în insolvenţă, situaţie care a produs o serie de neplăceri tuturor celor menţionaţi mai sus. Au urmat o serie de procese la Botoşani, între executant şi Consiliul Judeţean Satu Mare, în calitate de beneficiar al investiţiei. În momentul în care s-a considerat că a luat sfârşitul calvarului cetăţenilor, dar şi cel al şoferilor, Consiliul Judeţean Satu Mare a eliberat ordin de începere a lucrărilor de reparaţii în primă fază, altei firme, una din judeţul Cluj, care a dovedit că este un partener serios. Culmea este că aproximativ în aceeaşi perioadă instanţa de judecată din Botoşani a emis o hotărâre în sensul reluării lucrărilor de către deţinătorul contractului de execuţie, cel care s-a dovedit că nu este capabil a continua lucrările. Imediat după această hotărâre a instanţei de judecată, executantul iniţial al lucrărilor a atacat decizia Consiliului Judeţean Satu Mare, cu privire la emiterea ordinului de continuare a lucrărilor de reparaţii. După cum a spus marţi, 12 noiembrie Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, în cadrul unei conferinţe de presă cu altă tematică, miercuri, 13 noiembrie, la Botoşani urmează să aibă loc procesul prin care firma din această localitate a contestat ordinul de începere a lucrărilor de reparaţii la Drumul Judeţean 193A, eliberat de către beneficiarul investiţiei.

Şoferii nu respectă limita de viteză

Preşedintele Pataki speră ca prin hotărârea pe care urmează să o dea instanţa de judecată botoşăneană, să se pună punct calvarului de care au avut şi mai au parte localnicii de pe traseu, dar şi conducătorii auto. Pataki Csaba a subliniat faptul că la momentul predării amplasamentului către executant au fost plantate indicatoare de restricţionare a vitezei, fiind vorba despre circulaţia în incinta unui şantier în lucru. Nerespectarea vitezei de 30 de kilometri/oră a condus printre altele la deteriorarea stratului aşternut pentru acoperirea gropilor, care ulterior au devenit şi mai mari.
Firma clujeană care a acceptat să execute lucrări menite a îmbunătăţi condiţiile de trafic s-a achitat în termen de sarcinile asumate, dar se pare că eforturile n-au fost suficiente. Chiar s-a trecut la tratamente asfaltice în localităţi, urmând să se aştearnă strat de piatră între localităţi.

Se pare că cei mai defavorizaţi din această ecuaţie sunt locuitorii satului Amaţi, care nu au altă variantă de a ajunge din Satu Mare acasă sau invers decât pe cunoscutul drum. Se presupune că nemulţumirile unor locuitori ai satului Amaţi pornesc de la posibili foşti sătmăreni care şi-au construit case în acest sat, ignorând faptul că până la finalizarea investiţiei despre care facem vorbire, nu vor putea beneficia de confortul pe care l-au avut în reşedinţa de judeţ, înainte de a se muta la ţară. Variantă de ocolire prin Viile Satu Mare au deja cei circulă spre Tătăreşti. Probleme deosebite sunt la ieşirea spre Răteşti, dar cei care circulă pe acolo par să fie mai toleranţi. Localnicii au protestat de mai multe ori, inclusiv săptămâna trecută.

Situaţia actuală putea fi evitată în condiţiile în care cadrul legislativ nu mai era atât de permisiv. Se impune modificarea legilor specifice acestui domeniu şi eliminarea posibilităţilor a face fel şi fel de constestaţii mai mult sau mai puţin fondate din partea potenţialilor executanţi.

Dacă hotărârea instanţei de judecată din Botoşani o să dea câştig de cauză Consiliului Judeţean Satu Mare, în sensul rezilierii contractului cu executantul iniţial “moştenit”, după cum a spus preşedintele Pataki, o să trebuiască reluată procedura de licitaţie. Abia apoi să se continue investiţia în condiţiile prevăzute în proiectul tehnic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

EVENIMENT

Transportatorii din Satu Mare, la protest pe Centură

Satu Mare a devenit marți,16 ianuarie 2024, un loc unde se protestează, evenimentul fiind organizat de fermieri și transportatori locali, care s-au mobilizat în urma recentelor schimbări legislative privind tarifele la asigurările RCA și importurile masive din Ucraina.