Image 1
Image 2

Trei partide, patru direcții

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Săptămâna viitoare puterea și opoziția vor da piept într-o sesiune extraordionară a Parlamentului. PSD își va susține Codul Fiscal propus și votat aproape în unanimitate în sesiunea trecută. Retrimis de președinte în Parlament, Codul Fiscal a fost obiect de controversă întreaga vară. Teoretic, coaliția de guvernare având majoritatea,  îl poate vota în forma inițială. Au apărut însă opinii diferite în rândul partidelor din coaliție.

Dacă PSD a acceptat scăderea TVA la 20%, nu la 19%, ALDE, prin Călin Popescu Tăriceanu, se încăpățânează să susțină varianta de 19%. UNPR încearcă să împace și capra, și varza. Gabriel Oprea este de partea lui Victor Ponta, dar UNPR își arată disponibilitatea de a colabora strâns cu președintele Klaus Iohannis.

Dacă UNPR merge în două direcții, ca să nu spunem că joacă la două capete, iată că și ALDE face deja opinie separată față de PSD. Chiar dacă socotim PSD un partid unit în tot ce face, coaliția de guvernare are, totuși, trei partide care merg în cel puțin patru direcții. Să fie începutul disoluției guvernului Ponta?

Gabriel Oprea nu ascunde faptul că vrea să colaboreze cu toate forțele politice și mai cu seamă cu președintele. ALDE își face socoteala ce viitor îl așteaptă alături de PSD. Liberalii au demonstrat de-a lungul timpului că sunt o masă politică volatilă.

Partidele liberale se sparg și se adună după reguli ce țin de libertatea individului la libera exprimare a opiniei. Membrii activi din partidele liberale nu pot fi disciplinați ca pesediștii, de pildă. Vom vedea la alegerile viitoare peneliști candidând pe listele ALDE și membri ALDE trecând în tabăra noului PNL.

Există în rândul partidelor liberale, vechiul PNL și noul ALDE, precum și în vechiul PDL, oameni legați de puternice relații personale, consolidate în timp. Formal sunt despărțiți, dar se pot aduna la un loc în orice moment. Același lucru este valabil și între oamenii din fostul PDL, unii trecuți la PMP, alții rămași la PNL.

Un exemplu este Emil Boc. Primarul de Cluj figurează la noul PNL, dar cu inima a rămas alături de Traian Băsescu. Fostul premier nu este singur, mai sunt alții în PNL care simt ca el. Traian Băsescu ar putea suna oricând adunarea pentru a-și strânge oastea risipită.

Călin Popescu Tăriceanu a fost un președinte al PNL pe care liberalii l-au respectat. Mulți au făcut cariere și averi frumoase în timpul guvernului său. În vocea lui se simte regretul și nostalgia după vechiul PNL. Pe de altă parte, dacă vor fi semnale din ce în ce mai evidente că PSD nu va câștiga alegerile din 2016, spiritul pragmatic liberal va împinge ALDE spre tabăra câștigătoare. Adică spre PNL.

Un alt partid care are un simț practic verificat în timp este UDMR. Sunt puține șanse să se refacă legătura strânsă cu PSD. Deja este avansată ideea unei noi majorități, PNL-UNPR-UDMR. Dacă lucrurile se vor precipita, nu este exclusă o extragere a unor parlamentari ALDE din relația cu viitor incert alături de PSD.

Înainte cu opt-nouă luni de alegerile locale nimic nu este sigur pe piața politică. În 2012 s-a văzut că partidele care se află la guvernare și organizează alegerile au avantaje imense. USL s-a instalat la putere cu câteva luni înainte de alegeri și a avut numai de câștigat. PNL ia în calcul o asemenea variantă. La fel gândesc și posibilii aliați. Pe de altă parte, experiența social-democraților nu trebuie ignorată. PSD nu va ezita  să facă orice pentru a se menține la guvernare.

Direcțiile pe care le-ar putea urma aliații săi actuali sunt încă la nivel de intenții. Prin metode specifice, prin daruri de nerefuzat, PSD își poate ține alături aliații, cel puțin în acest sezon.

Campania electorală, faza pe denunțurile penale

Pentru că politicienii se află în campanie electorală când toate energiile sunt canalizate pentru distrugerea adversarului, îmi permit să preiau întrebarea lui Umberto Eco “Cum ne construim dușmanul?”