Image 1
Image 2

Totul pentru bugetari, totul pentru voturi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Dezbaterea pe marginea Codului Fiscal este binevenită. Aducând o serie de facilități pentru agenții economici, PNL a votat varianta avansată de PSD. În același timp, ca partid de dreapta, PNL nu s-a opus creșterii salariilor bugetarilor și majorării pensiilor speciale. Guvernul PSD a dat cu două mâini bani în plus salariaților de stat, iar PNL nu s-a opus. Ambele partide s-au gândit că fiecare bugetar mulțumit reprezintă cel puțin un vot, pe lângă faptul că pot lua în considerare și  voturile din familiile proprii.

Pensionarii reprezintă o parte importantă a bazinului electoral al PSD. Nu-i refuză nici PNL. Când vine vorba despre majorarea pensiilor, niciun partid nu ține seama de cât poate duce economia, adică firmele private. În fond, toate majorările stau pe umerii agenților economici. Statul adună impozite și taxe și le redistribuie către populația care nu produce, către aparatul de stat, alimentat de la buget, precum și către asistații social.

Așa funcționează sistemul în toată lumea. Cu mica diferență că țările dezvoltate nu au un număr atât de mare de bugetari. Chiar ministrul de Finanțe spunea că 20% dintre funcționarii actuali nu sunt eficienți. Teodorovici sugera că un salariat din cinci ar trebui disponibilizat. Lucrul acesta nu se va întâmpla prea curând, pentru că anul viitor au loc alegeri locale și parlamentare și fiecare vot contează.

PDL s-a atins de salarii și a plătit cu dispariția partidului. Dacă Băsescu și Boc nu tăiau salariile cu 25%, îndrăznim să spunem că PDL ar mai fi jucat un rol important pe scena politică. Când te atingi de banii bugetarilor și pensionarilor te joci cu focul. De aceea se poate spune că PSD și PNL, la fel ca restul partidelor, au un slogan comun< “Totul pentru bugetari, totul pentru pensionari, totul pentru voturi”.

Până și președintele Klaus Iohannis s-a lăcomit la un salariu triplu, cu toate că președintele are o serie de alte beneficii. Are casă, masă, mașină gratuite. Să nu ne imaginăm că președintelui nu-i ajungea salariul pentru a plăti chiria și utilitățile de la vila pusă la dispoziție. Sau că trebuie să adune bani pentru a-și petrece concediul la Neptun.

Dezbaterile pe Codul Fiscal cuprind diverse teme. Mai presus de orice, se așteaptă punerea în valoare a filozofiei fiecărui partid. Din păcate, dreapta ține la secret filozofia sa despre cum ar trebui să funcționeze economia, despre modul în care ar trebui să se redistribuie fondurile adunate la buget. Stânga merge pe consum, dreapta pe investiții.

Dreapta oferă facilități pentru dezvoltarea economică, stânga majorează veniturile populației. PSD nu și-a pierdut caracterul paternalist, iar dreapta nu a reușit să demonstreze că sprijinirea producției este o prioritate absolută într-o economie sănătoasă. Clasa politică are un foarte mic apetit pentru dezbaterile tehnice. Se rețin cifrele care convin. De exemplu PSD a reținut din guvernarea PDL scăderea salariilor cu 25% și scoate în evidență creșterea economică de 4% realizată de guvernul Ponta.  PNL nu are deocamdată cu ce să jongleze.

Întoarcerea Codului Fiscal în Parlament, criticile guvernatorului BNR, precum și rectificarea de buget de la mijlocul anului, sunt un prilej bun pentru liberali de a demonstra că au soluții economice mai bune. Lumea așteaptă o alternativă credibilă, un program viabil, ușor de înțeles, cu valențe electorale. Același lucru îl așteaptă și de la președintele Iohannis.

Conducerea politică a PSD a decis să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului pe 24 august pentru adoptarea Codului Fiscal. Este o perioadă destul de lungă de care ar putea beneficia în primul rând opoziția. Ar putea face zob atât codul, cât și rectificarea bugetară. Are însă PNL capacitatea de analiză și puterea de convingere pentru a întoarce populația împotriva guvernului?

Ce înseamnă o alianță electorală?

O colaborare, o alianță, până la urmă o coaliție de guvernare nu înseamnă o valoare în sine. Într-o combinație contează mai degrabă abilitatea fiecărui participat de a-l păcăli pe celălalt, …