Image 1
Image 2

Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Minoritățile ar putea de acum înainte să susțină examenele de admitere la orice facultate, program de master și doctorat în limba maternă, stabilește un proiect de lege inițiat de UDMR, votat luni în Senat, cameră decizională, și care pentru a intra în vigoare mai are nevoie doar să fie promulgat de președintele Iohannis.

Concret, posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice. “Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea.

Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, un proiect de lege inițiat de UDMR în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educației, printre care eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă și introduce numeroase gratuități pentru copii.

Dar una dintre schimbările la legea educației promovate în proiectul votat în Parlament se referă la obligativitatea ca toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

De remarcat că obligativitatea limbii minorității nu se extinde și la cursurile care urmează a fi predate în interiorul programului de facultate, master sau doctorat. Deci studentul minoritar va putea obliga universitatea să îl testeze la admitere în limba sa maternă, pentru ca apoi el să învețe în limba română.

Același proiect de lege votat luni, 10 februarie 2020, în Parlament statuează că nu se mai poate desființa sau înființa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR.

Contactat de Edupedu.ro pentru a clarifica efectele acestei modificări legislative, profesorul universitar Mircea Miclea – fost ministru al Educației și președintele comisiei prezidențiale pe educație care a pus bazele Legii educației 1/2011 – a declarat că parlamentarii “au făcut o generalizare la toate nivelurile a paragrafului de lege care vorbea despre învățământul preuniversitar, ceea ce încalcă autonomia universitară”.

Birouri la Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc

Modificarea vine în contextul în care UDMR încearcă să obțină de la Guvernul liberal condus de Orban crearea unor birouri separate – la Miercurea Ciuc și la Cluj-Napoca – unde să-și conceapă curriculumul și subiectele de examen pentru minoritatea maghiară.

Înființarea la Miercurea Ciuc și la Cluj-Napoca a două birouri noi care să conceapă subiectele de examene pentru minorități apare în proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește forma de organizare a noii instituții ce comasează IȘE și CNEE. Apariția birourilor ridică întrebări privind capacitatea de a asigura confidențialitatea subiectelor de examene, având în vedere că Centrul Național de Evaluare și Examinare s-a confruntat și în trecut, cu un singur birou, cu suspiciuni de scurgere a subiectelor. În plus, minoritățile vor obține autonomie aproape totală în a-și crea propriul curriculum și subiecte pentru toate examenele naționale, de la evaluările naționale, bacalaureat, până la titularizare, tot minoritatea fiind și cea care își formează cadrele didactice.

4 comentarii

  1. Această lege ar trebui să fie valabil și pentru minoritatea germană,sau
    această minoritate numai contează.Oare minoritatea germană are aceleași
    drepturi ca și cea maghiară?În multe cazuri minoritatea germană este ușor “discriminată”pe motivul că vorbesc și limba maghiară.Sau la noi
    este interzisă cunoașterea mai multor limbi?

  2. Mai simplu era de infiintat o Facultate de lb. maghiara in Transilvania unde cei care doresc, pot continua studiile in lb. maghiara !. Cum se vor descurca dupa terminarea facultatii este treba lor !.De ce trebe complicate/bulversate lucrurile in facultatile cu predare in lb. romana ?….

Lasă un răspuns