Toate universităţile trebuie să organizeze admitere în limba minorităţilor | Informaţia Zilei

Toate universităţile trebuie să organizeze admitere în limba minorităţilor

Scris de Vasile Nechita, 13 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Minorităţile ar putea de acum înainte să susţină examenele de admitere la orice facultate, program de master şi doctorat în limba maternă, stabileşte un proiect de lege iniţiat de UDMR, votat luni în Senat, cameră decizională, şi care pentru a intra în vigoare mai are nevoie doar să fie promulgat de preşedintele Iohannis.

Concret, posibilitatea de a susţine examenele în limba minorităţii nu se mai rezumă la Evaluarea Naţională, la Bacalaureat şi la admiterea în universităţile multiculturale, cu secţii specifice. “Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din Bucureşti care nu are secţie în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea.

Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, un proiect de lege iniţiat de UDMR în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educaţiei, printre care eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă şi introduce numeroase gratuităţi pentru copii.

Dar una dintre schimbările la legea educaţiei promovate în proiectul votat în Parlament se referă la obligativitatea ca toate universităţile – indiferent dacă au sau nu secţii în limbile minorităţilor – să pună la dispoziţia candidaţilor minoritari subiecte de admitere în limba minorităţii.

De remarcat că obligativitatea limbii minorităţii nu se extinde şi la cursurile care urmează a fi predate în interiorul programului de facultate, master sau doctorat. Deci studentul minoritar va putea obliga universitatea să îl testeze la admitere în limba sa maternă, pentru ca apoi el să înveţe în limba română.

Acelaşi proiect de lege votat luni, 10 februarie 2020, în Parlament statuează că nu se mai poate desfiinţa sau înfiinţa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR.

Contactat de Edupedu.ro pentru a clarifica efectele acestei modificări legislative, profesorul universitar Mircea Miclea – fost ministru al Educaţiei şi preşedintele comisiei prezidenţiale pe educaţie care a pus bazele Legii educaţiei 1/2011 – a declarat că parlamentarii “au făcut o generalizare la toate nivelurile a paragrafului de lege care vorbea despre învăţământul preuniversitar, ceea ce încalcă autonomia universitară”.

Birouri la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc

Modificarea vine în contextul în care UDMR încearcă să obţină de la Guvernul liberal condus de Orban crearea unor birouri separate – la Miercurea Ciuc şi la Cluj-Napoca – unde să-şi conceapă curriculumul şi subiectele de examen pentru minoritatea maghiară.

Înfiinţarea la Miercurea Ciuc şi la Cluj-Napoca a două birouri noi care să conceapă subiectele de examene pentru minorităţi apare în proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte forma de organizare a noii instituţii ce comasează IŞE şi CNEE. Apariţia birourilor ridică întrebări privind capacitatea de a asigura confidenţialitatea subiectelor de examene, având în vedere că Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare s-a confruntat şi în trecut, cu un singur birou, cu suspiciuni de scurgere a subiectelor. În plus, minorităţile vor obţine autonomie aproape totală în a-şi crea propriul curriculum şi subiecte pentru toate examenele naţionale, de la evaluările naţionale, bacalaureat, până la titularizare, tot minoritatea fiind şi cea care îşi formează cadrele didactice.

Abonează-te acum Online!
 1. herman a spus: 13 februarie 2020, ora 16:10

  Această lege ar trebui să fie valabil şi pentru minoritatea germană,sau
  această minoritate numai contează.Oare minoritatea germană are aceleaşi
  drepturi ca şi cea maghiară?În multe cazuri minoritatea germană este uşor „discriminată”pe motivul că vorbesc şi limba maghiară.Sau la noi
  este interzisă cunoaşterea mai multor limbi?

 2. Dac Bulibas a spus: 13 februarie 2020, ora 12:34

  Mai simplu era de infiintat o Facultate de lb. maghiara in Transilvania unde cei care doresc, pot continua studiile in lb. maghiara !. Cum se vor descurca dupa terminarea facultatii este treba lor !.De ce trebe complicate/bulversate lucrurile in facultatile cu predare in lb. romana ?….

 3. patriot a spus: 13 februarie 2020, ora 11:24

  Idea este buna dar problema este cu udmr. Este un partid infratit si finantat de fideSSz care la rindul lor este o banda organizata de hoti care au un scop suprem si anume distrugerea UE.

 4. tisasomes a spus: 13 februarie 2020, ora 11:09

  dar senatul de ce nu a hotarat sa se poate face si invers ,elevii ramani sa poata da admitere in limba romana la universitatile maghiare

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Goldis Admitere

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517