19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Toader, replică pentru Iohannis: Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă

Scris de Mioara Maxim, 03 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri dimineaţă, în replică la afirmaţiile preşedintelui, că el nu are, conform legii, iniţiativă legislativă şi nici nu decide care este calea pe care un proiect de lege o urmează, respectiv de a ajunge în Parlament sau la Guvern.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ministrul Justiţiei a mers cu pachetul de Legi ale justiţiei în Parlament, fără a avea drept de a legifera, face ce demonstrează că se poate şi mai netransparent decât până acum.

În cadrul unei declaraţii de presă de vineri, Toader a explicat ce s-a întâmplat cu proiectul Legilor justiţiei.

„Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă. Nu decide care e calea de urmat, respectiv prin Guvern sau dacă un număr de parlamentari îşi însuşesc proiectul că iniţiativă proprie, ceea ce s-a şi întâmplat. (…) Potrivit legii, ministerele pot demara procedurile de elaborarare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiţiei cu toată procedura. În momentul în care ministerul finalizează proiectul de lege are două căi de urmat. Una este de a prezenta proiectul de lege în Guvern şi acesta îl poate aproba, îl poate aproba cu modificări şi chiar poate să-l respingă. În a doua ipoteză, merge în Parlament”, a explicat demnitarul.

Toader a adăugat că există o decizie recentă a Curţii Constituţionale, conform căreia nimeni nu poate refuza să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.

„Decizia nici n-ar fi fost necesară pentru că e o obligaţie legală şi principiul colaborării loiale dintre autorităţi. În baza acestui pincipiu, am dat curs invitaţiei comisiei special institutită pentru Legile justiţiei. Am prezentat 50 de minute principalele elemente din Legile justiţiei şi întrevederea din Comisie putea să se oprească acolo. Comisia a mers pe varianta a doua şi a solicitat să le las draftul de proiect de lege, l-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege şi solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia. În aceeaşi zi, Comisia a postat acest format pe pagina de internet, l-au însuşit ca pe iniţiativă legală proprie a dânşilor, cu unele modificări, şi procedura de legiferare a urmat acest curs”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Referitor la modificările aduse Legilor justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ministrul Justiţiei a reuşit să demonstreze „că se poate şi mai netransprarent şi mai neclar, şi mai incert decât până acuma. Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamantari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează”.

Iohannis a recunoscut însă că pachetul de legi în Justiţie conţine şi măsuri bune, notează Mediafax.

„Dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune şi necesare, mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale CCR, puneri de acord cu directive europene. (…) Însă de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că în opinia sa nu e nevoie de prag la abuzul în serviciu.

„Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem de ciopârţitul legislatiei în vigoare. Mă gândesc la mult-vehiculatul prag. Nu cred că trebuie să existe prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. E nevoie de o discuţie aprofundată cu bună-credinţă, ori chiar această bună-credinţă e greu de văzut în toată dezbaterea”, a conchis şeful statului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.