Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 02.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian Vuia. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Elena Blit. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Papellas Istvan. Titlul emisiunii: A fost sfinţită orga bisericii Sfânta Familie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch .Titlul emisiuni: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Cristi Tarţa. 16.35 Portret de artist – vasile Canioşi Mestesanu. 17.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Toader, replică pentru Iohannis: Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă

Scris de Mioara Maxim, 03 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri dimineaţă, în replică la afirmaţiile preşedintelui, că el nu are, conform legii, iniţiativă legislativă şi nici nu decide care este calea pe care un proiect de lege o urmează, respectiv de a ajunge în Parlament sau la Guvern.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ministrul Justiţiei a mers cu pachetul de Legi ale justiţiei în Parlament, fără a avea drept de a legifera, face ce demonstrează că se poate şi mai netransparent decât până acum.

În cadrul unei declaraţii de presă de vineri, Toader a explicat ce s-a întâmplat cu proiectul Legilor justiţiei.

„Ministrul Justiţiei nu are iniţiativă legislativă. Nu decide care e calea de urmat, respectiv prin Guvern sau dacă un număr de parlamentari îşi însuşesc proiectul că iniţiativă proprie, ceea ce s-a şi întâmplat. (…) Potrivit legii, ministerele pot demara procedurile de elaborarare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiţiei cu toată procedura. În momentul în care ministerul finalizează proiectul de lege are două căi de urmat. Una este de a prezenta proiectul de lege în Guvern şi acesta îl poate aproba, îl poate aproba cu modificări şi chiar poate să-l respingă. În a doua ipoteză, merge în Parlament”, a explicat demnitarul.

Toader a adăugat că există o decizie recentă a Curţii Constituţionale, conform căreia nimeni nu poate refuza să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.

„Decizia nici n-ar fi fost necesară pentru că e o obligaţie legală şi principiul colaborării loiale dintre autorităţi. În baza acestui pincipiu, am dat curs invitaţiei comisiei special institutită pentru Legile justiţiei. Am prezentat 50 de minute principalele elemente din Legile justiţiei şi întrevederea din Comisie putea să se oprească acolo. Comisia a mers pe varianta a doua şi a solicitat să le las draftul de proiect de lege, l-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege şi solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia. În aceeaşi zi, Comisia a postat acest format pe pagina de internet, l-au însuşit ca pe iniţiativă legală proprie a dânşilor, cu unele modificări, şi procedura de legiferare a urmat acest curs”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Referitor la modificările aduse Legilor justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ministrul Justiţiei a reuşit să demonstreze „că se poate şi mai netransprarent şi mai neclar, şi mai incert decât până acuma. Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamantari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă ca şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează”.

Iohannis a recunoscut însă că pachetul de legi în Justiţie conţine şi măsuri bune, notează Mediafax.

„Dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune şi necesare, mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale CCR, puneri de acord cu directive europene. (…) Însă de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că în opinia sa nu e nevoie de prag la abuzul în serviciu.

„Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem de ciopârţitul legislatiei în vigoare. Mă gândesc la mult-vehiculatul prag. Nu cred că trebuie să existe prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. E nevoie de o discuţie aprofundată cu bună-credinţă, ori chiar această bună-credinţă e greu de văzut în toată dezbaterea”, a conchis şeful statului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.