Image 1
Image 2

TIFF 2015, un eveniment cu 223 producţii din peste 60 de ţări, începe vineri, cu filmul “Wild Tales”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Piața Unirii în timpul TIFF
Piața Unirii în timpul TIFF

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), un eveniment care va cuprinde 223 de producţii din peste 60 de ţări şi circa 850 de invitaţi români şi străini, va începe, vineri seară, la Cluj, cu premiera naţională a filmului “Poveşti trăsnite/ Wild Tales”.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cel mai mare festival de film din România, va lua startul oficial, vineri, de la ora 20.45, în Piaţa Unirii Open Air din Cluj, cu gala de deschidere, urmată de premiera naţională a filmului “Poveşti trăsnite/ Relatos salvajes/ Wild Tales” (regia Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar. Filmul este produs de Pedro Almodóvar şi va fi distribuit în cinematografe de Transilvania Film, din 12 iunie.

La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor lua parte oficialităţi locale şi personalităţi din lumea filmului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Până pe 7 iunie, spectatorii TIFF pot alege între cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Astfel, 223 de producţii din peste 60 de ţări vor rula pe ecrane şi circa 850 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la Cluj.

La gala de deschidere vor fi prezentate noile proiecte ale festivalului: “TIFF Campus” – demarat cu ocazia Cluj-Capitala Europeană a Tineretului 2015, “Cine-piscina” – un mod inedit de a vedea filme, “Depozitul de filme” – care a fost reactivat anul trecut în urma campaniei “Salvaţi Marele Ecran!”, iar anul acesta intră în programul obişnuit TIFF cu filme şi concerte cu intrarea liberă, dar şi ca spaţiu de joacă, târg şi grădină de vară. Tot la gală, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams va prezenta un fragment din noul lor spectacol muzical şi vizual unic: “FierS à Cheval”.

În ceea ce priveşte “TIFF Campus”, în primul weekend de festival, TIFF se mută în mijlocul studenţilor, în complexul Haşdeu, cu filme în aer liber, concerte şi petreceri, cu intrare liberă. Pe 29 mai, programul începe după ora 18.00 cu The Toasters, o formaţie de ska din America, apoi cu berlinezii de la RotFront. Pe 30 mai, va fi o seară electro-românească cu disco-ul întunecat al celor de la GOLAN şi cu breakbeat-urile ROA. În ultima zi se va auzi hip-hop alternativ de la Fantome, AFO (Aforic), CTC. Filmele proiectate aici, de la 21.45, îi vor încânta pe studenţi: vineri – “Dyke Hard”, o parodie SF punk muzicală delicioasă; sâmbătă – comedia neagră despre răzbunare “Wild Tales”; iar duminică, “Dessau Dancers”, despre istoria break dance-ului în Germania de Est.

În timpul programului “Weekend la Castel”, pe 30 şi 31 mai, TIFF se mută la Castelul Banffy de la Bonţida. Programul cuprinde ateliere, jocuri şi spectacole pentru copii, în fiecare zi, de la ora 12.00 până la 19.00. Trupa Compagnie des Quidams va prezenta aici varianta integrală a spectacolului lor “FierS à Cheval” – sâmbătă, de la 20:30. Show-ul va fi urmat de premiera în România a unuia dintre cele mai aşteptate documentare ale anului: “Kurt Cobain: Montage of Heck”, în regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale. Francezii de la Zenzile vor acompania live capodopera “Berlin: simfonia unui mare oraş” (1927), duminică, de la 21.45.

La “EducaTIFF”, proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului. A şaptea ediţie “EducaTIFF” aduce la Cluj şase filme premiate la festivaluri internaţionale şi special alese pentru copii şi tineri. Importanţa educaţiei cinematografice şi necesitatea introducerii ei în şcolile din România vor fi pe agenda conferinţelor organizate pentru şi împreună cu profesorii clujeni. Prima proiecţie din festival este “Slăbănoaga de soră-mea/ My Skinny Sister” (regia Sanna Lenken), o poveste despre gelozie, dragoste şi trădare adolescentină, spusă cu umor şi multă căldură – vineri, la 10.00, la Cinema Victoria. Tot vineri încep proiecţiile şi în locaţiile de tradiţie ale festivalului: Cinema “Florin Piersic”, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cercul Militar, Cinema Mărăşti, Mănăştur Open Air şi Institutul Francez.

La Mănăştur Open Air, programul se va deschide vineri seară cu o poveste despre fotbal şi maturizare, “El Cinco” (regia Adrian Biniez), de la 22.00, iar la Cinema Mărăşti, cu “Istoria fricii/ Historia del miedo” (regia Benjamin Naishtat), de la 18.00.

Din acest an, TIFF poate fi descoperit şi cu ajutorul aplicaţiei Zoniz, dezvoltată în Cluj. Aplicaţia conţine anunţuri şi trimite notificări legate de evenimentele următoare din imediata apropiere a utilizatorului, dar poate fi folosită şi pentru a transmite itinerariul sau filmele preferate către prieteni, recomandări zilnice, şi promite publicului concursuri şi oferte speciale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Culorile anului 2024

FASHION

Culorile anului 2024 în lumea modei

În lumea modei, schimbarea este un pilon de bază, iar fiecare an aduce cu el noi tendințe și inovații. Cu sosirea anului 2024, industria fashion se îndreaptă către direcții cu adevărat captivante și revoluționare.